2011. május 15.

Májpaplanos csirkemell

Vasárnap nálatok is more or less befigyel a húsleves? Egyszer már posztoltam egy olyan receptet, ami alkalmas a megmaradt, ám attól még finom főtt husi hasznosítására. A most következő fogás is ilyen, a hozzávalók között szereplő csirkemell helyett tulajdonképpen bármilyen kicsontozott főtt szárnyas-húst használhatunk. Nagyon finom, alig lehet abbahagyni! Ahogy a sajt roppan a tetején, alatta a puha májas réteg...

(a) Egymás mellé tesszük a hússzeleteket


Hozzávalók:
2 (egész) csirkemell csont nélkül
fél kg csirkemáj
6 tojás
50 gramm natúr sajtkrém
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál tejföl
1 marék apróra vágott petrezselyemzöld
1 kávéskanál szárított bazsalikom

(b) A májas keverékkel beborítjuk a húst
frissen őrölt bors, só
40 dkg trappista sajt

A csirkemelleket kettévágjuk, hogy 4 duci szeletet kapjuk. A csirkemájat apró darabokra vágjuk. 4 tojást keményre főzünk. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.

Serpenyőben olajat forrósítunk, és a csirkemelleket hirtelen átsütjük, oldalanként kb. 8 és 6 perc alatt. (Ha főtt húst használunk, akkor is érdemes 2-2 percig pirítani.) A hússzeleteket egy kiolajozott jénai aljába terítjük, szorosan egymás mellé (a). A még forró olajba beleöntjük a májat, és pár perc alatt folyamatosan forgatva átpirítjuk. Adunk hozzá kevés frissen őrölt borsot, és egy marék apróra vágott petrezselyemlevelet. A főtt tojásokat apró kockákra vágjuk, és egy tálba borítjuk. Hozzáadjuk a petrezselymes májat (ha szükséges, még apróbb darabokra vágjuk), és megszórjuk 4 evőkanál zsemlemorzsával és egy kávéskanál szárított bazsalikommal. Egy kisebb tálkában 2 tojást villával felverünk, hozzákeverünk 2 evőkanál tejfölt és fél tubus natúr sajtkrémet. Alaposan megsózzuk. A tojásos keveréket ráöntjük a tojásos májra, és jól összeforgatjuk, végül a hússzeletekre borítjuk úgy, hogy a réseket is igyekezzünk vele kitölteni (b).
Lefedve a sütőbe toljuk, és háromnegyed órán át sütjük. A sajtot közben a nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük. Ha már pirulni kezdene az étel, akkor a tetejét megszórjuk a sajttal, és fedetlenül visszatesszük még kb. negyed órára, amíg a sajt el nem kezd barnulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...