2011. május 13.

Kakaós csiga

Emlékszem, amikor tizenévesen a kollégiumból hazatérve nagymamám kakaós csigával várt bennünket, unokákat... Még mindig itt az illata az orromban! És az újra meg újra meghozott döntés, hogy TEKERNI vagy HARAPNI... micsoda élvezet...! Egy pohár vaníliás tej hozzá? Kértek? :)
Az ígéretemet is betartom: a recept Limara Pékségéből van.


Szeletelés - így néz ki a tészta nyersen, feltekerve
Hozzávalók a tésztához:
2 dkg élesztő
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
50 dkg liszt
csipet só
1 evőkanál tejpor (elhagyható)
3 evőkanál cukor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1,5 dl tej
8 dkg olvasztott vaj

Hozzávalók a töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
kakaópor
porcukor

Egyéb hozzávalók:
kb. 2 dl tej
egy zacskó vaníliás cukor
egy kávéskanál vaníliaaroma

Az 1 dl tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy kávéskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ez pár perc alatt felfut, addig a tészta többi hozzávalóját az olvasztott vaj kivételével egy tálba kimérjük. A habos élesztős tejet is hozzáöntve kézimixer dagasztókarjával alaposan összedolgozzuk. Apránként hozzáadjuk az olvasztott vajat, és még jóideig dagasztjuk. Cipót formázunk belőle, és letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
A sütőt 180 fokra (légkeverésesen 160 fok) előmelegítjük, két tepsi aljára sütőpapírt terítünk. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán megközelítőleg téglalap alakúra, fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Lekenjük az olvasztott vajjal. Szitán keresztül alaposan meghintjük kakaóporral, hogy ne látszódjon ki alóla a tészta. Ezt követően a porcukorral is hasonlóan járunk el, ne spóroljunk! :) A téglalap keskenyebbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük egy óriási kukaccá. Kb. másél centi vastagságú szeletekre vágjuk, és a tepsire fektetjük a csigákat, helyet hagyva közöttük (ha szorosan egymás mellé rakjuk őket, akkor felfelé fognak terjeszkedni, magasabbak és puhábbak lesznek a csigáink). Még fél órát hagyjuk őket kelni a tepsin. Ezt követően tesszük be őket a sütőbe, és kb. húsz perc alatt megsütjük.
A tejet kissé megmelegítjük, hozzákeverjük a vaníliás cukrot és a vaníliaaromát. A sütőből kivett csigákat azon melegében meglocsoljuk a vaníliás tejjel. Porcukorral meghinthetjük őket fogyasztás előtt.


Na és egyfajta utóhangként megosztanám veletek, hogy én TÉNYLEGESEN hogyan sütöttem. Csipi laktózérzékenysége miatt laktózmentes tejet és margarint használtam, tejpor helyett pedig kókusztejport. Az 50 dkg liszt nálam 25 dkg finomliszt, 15 dkg low carb master mix, és 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt elegyeként állt össze. A cukor helyett negyed kanál cukrot használtam, értelemszerűen negyed annyi mennyiségben. Finom lett nagyon, és remélhetőleg valamennyivel egészségesebb is!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...