2011. május 28.

Epres-túrókrémes piskótatorta

Na, egy jó kis torta lett a másfeledik-szülinapi, itt is volt tejszín és túró, persze szigorúan laktózmentes, na és eper, amit teszteltünk előtte pár nappal allergia-szempontból is. :)) Abban ugyanis megoszlanak a vélemények, hogy ehet-e egy másfél éves epret. Csipi evett. És milyen jó étvággyal!!...


Hozzávalók a piskótához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 (púpos) evőkanál liszt
1 csomag sütőpor
1 vaníliás cukor
1 csipet só

A tojások fehérjét felverjük, közben fokozatosan hozzáadva 4 evőkanál cukrot, amíg jó kemény nem lesz. A tojások sárgáját egy másik tálban habosra, szinte fehérre keverjük a sóval, a maradék cukorral és a vaníliás cukorral. Rászitáljuk a sütőporral elkevert liszt felét, ráborítjuk a tojásfehérje-habot, majd a liszt másik felét. Egy lyukas fakanállal óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjön össze a hab, de homogén, csodás állagú és illatú piskótatésztát kapjunk. A 23 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt szabunk, és ráöntjük a piskótatésztát. (A forma oldalát nem szabad sem kikenni, sem kibélelni!) Előmelegített sütőben 180 fokon bő 30 percig sütjük (nem szabad kinyitni a sütő ajtaját!!), majd 10 percig sütőben hagyjuk hűlni, csak ezután vesszük ki. Az oldalát éles késsel óvatosan körülvágjuk, és levesszük róla a karimát. Ha teljesen kihűlt, vízszintesen 3 részre vágjuk.  

Hozzávalók a krémhez:
eper ízlés szerint (min. 30 dkg)
6 evőkanál porcukor
25 dkg túró
5 dl tejszín
2 evőkanál tejföl
egy kis pohár epres joghurt
1,5 zacskó zselatin fix

A túrót a joghurttal és egy zacskó zselatin fix-szel összekeverjük, majd hozzákeverünk 4 evőkanál porcukrot és a kevésbé szép eperszemeket péppé összetörve (annyit, hogy szép pirossra szinezze a joghurtos túrót!). Egy másik tálban felverünk 3 dl tejszínt, és beleforgatjuk a túrós masszába. Hűtőbe rakjuk. A maradék 2 dl tejszínt felverjük habbá, menet közben hozzákeverjük a fél zacskó zselatin fixet, a 2 evőkanál porcukrot és 2 evőkanál tejfölt. Néhány szem epret kisebb darabokra vágunk. Az első réteg piskótára kenünk a túrós krémből, egyenletesen megszórjuk eperdarabokkal. Ráhelyezzük a második réteg piskótát, és ugyanúgy járunk el, mint az előbb. Az utolsó piskótalapra a fehér (tejfölös) hab kerül. A torta oldalát is bekenjük a rózsaszín (túrós) cuccal. Ha nehezen kezelhető bármelyik krém, akkor még tegyük vissza néhány percre a hűtőbe, hadd dermedjen egy keveset. A legvégén a tetejét szép eperszemekkel díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...