2011. május 31.

Zsályás tourtiere

Nem kell megrémülni, ha a cím így első megközelítésben nem mond semmit! A cottage pie vagy a shepherd's pie már gondolom ismerősebben hangzik: előbbi marhahúsból, utóbbi bárányból készülő tradicionális brit egytálétel, míg a tourtiere ennek francia-kanadai változata, amihez elsősorban (ám nem kizárólagosan) sertéshúst használnak, és nincsen "original" receptje, ugyanis a quebec-i ősökkel rendelkező kanadai, és az Egyesült Államok határvidékein élő amerikai családok mindegyike generációról generációra átadva, féltve őrzi a sajátját. Na de ez miért is jó nekünk... Egyrészt, mert finom, másrészt, mert egyszerű, harmadrészt pedig, mert nem áll távol a magyar ízlésvilágtól. A férjem például kifejezetten rajongott érte. 


Hozzávalók:    
fél kg darált sertéshús
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
egy kis konzerv bébirépa (nettó 130 gramm)
2 evőkanál sűrített paradicsom
2 tojás

8 közepes szem burgonya
2 evőkanál tejföl
1 evőkanál sajtkrém
1 evőkanál vaj
kevés kemény sajt (pl. parmezán)

só, bors, zsálya, oregano, bazsalikom

A hagymákat apró darabokra vágjuk, és olajon egy serpenyőben megfonnyasztjuk. Picit magasabbra vesszük a hőfokot, és rádobjuk az előzetesen már sóval, borssal fűszerezett húst. Folyamatosan kevergetve megpirítjuk, közben zúzott fokhagymával, illetve egy-egy fél kávéskanálnyi oreganoval és bazsalikommal ízesítjük. Addig rotyogtatjuk, amíg a hús át nem sül (negyed óra kb.). Közben bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokra előmelegítjük. Ha a hús megpuhult, ráborítjuk a bébirépát, a sűrített paradicsomot és a villával felvert tojásokat (és kevés vizet, ha szükséges!), és bőségesen fűszerezzük zsályával. Még pár percig kavargatjuk.
A krumplikat megpucoljuk és megfőzzük. Utána összetörjük, sóval, borssal és zsályával fűszerezzük, majd vaj, sajtkrém és tejföl hozzáadásával krémesre keverjük.
Egy tűzálló tál aljába belesimítjük a húsos részt, majd a  a krumplipürét. Néhány szelet vajat rakunk még a legtetejére, és reszelünk rá kevés sajtot. Kb. fél óráig sütjük, a végén a tetejét megpirítjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...