2011. május 15.

Petrezselymes zellerkrémleves

Egy könnyű levest hoztam a hétvégi evészet utáni napokra. Babaebéd included. :))


Hozzávalók:
másfél fej szép nagy zeller (vagy két kisebb)
egy marék aprított petrezselyem-zöld
egy nagy krumpli (vagy két kicsi)
egy fej vöröshagyma
fél liter húslé
2 dl tejföl (vagy tejszín)
só, bors

A hagymát apró darabokra vágom, és kevés olajon megfonnyasztom. Ráborítom a kis kockákra vágott zellert, és a petrezselyem-zöldet, majd folyamatosan kevergetve együtt pirítgatom kb. 6-8 percen keresztül. Hozzáöntöm a hús alaplevet (én tyúkhúsleves levét szoktam 2 decis adagokban lefagyasztani, és ilyenkor azt használom!), ha az nincs, akkor a fél liter vízbe belemorzsolok egy húsleveskockát. Forrástól számítva csendes tűzön 10 percig főzzük, akkor hozzádobjuk a kockákra vágott krumplit. Még hozzávetőleg 20 percig hagyjuk rotyogni, hadd főjenek jó puhára a zöldségek. Tűzről levéve hagyjuk kicsit hűlni, majd botmixerrel (vagy turmixgépben) összeturmixoljuk. Kiveszünk belőle egy tányérral zellerfőzeléknek a babának - ha van. :) A pépesített levesünket visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a tejfölt (vagy tejszínt - ez utóbbival krémesebb lesz), illetve annyi vizet, amennyi a kívánt sűrűséghez szükséges, utánaízesítjük sóval és borssal, ha kell, és összeforraljuk. Levesgolyóval, pirítóssal, vagy szeletelt mandulával tálaljuk. Igazi tavaszi-nyári frissítő étel.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...