2011. május 21.

Vaníliás briós

Önszorgalomból folytatom saját Limara-oktatásomat. Már csak azon önző indokból is, mert nincs jobb hétvégén a friss házi péksüteménynél. Ezúttal a briósra esett a választásom, milyen jó döntés volt... Bár azt megfogadtam, hogy legközelebb nem "reformizálom" a recepteket (negyed kanál cukrot, margarint és master mixet is használtam), tudomásul kell venni, hogy van, ami hízlal. És pont. Sokkal szebbek lesznek, ha igazi fehér a tésztájuk!

Zárójelben jegyezném meg, még mielőtt belefogtok, hogy egy totyogó mellett kivitelezni valóságos művészet. Mire kisültek a briósok, majd' összeestem a fáradságtól. :) Bár messzemenőkig megérte. :)

Hozzávalók:
1 dl tej
2 teáskanál cukor
3 dkg élesztő
3 evőkanál liszt

60 dkg liszt
1,5 vanília rúd
(a)
1 teáskanál só
3-4 evőkanál cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
3 evőkanál olaj
2 dl langyos tej

vaj

(b)
A deci tejet meglangyosítjuk, hozzákeverjük a 2 evőkanál cukrot és 2 evőkanál lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt, és a tetejét is megszórjuk liszttel. Kb. 20 percet várunk, amíg szépen megemelkedik (a).

Aztán a többi hozzávalóval együtt a kézimixer dagasztókarjával addig dagasztjuk, amíg össze nem áll a tészta. A végén kézzel fejeztem be a dagasztást, de megítélésem szerint közel sem lett olyan szép, mint amit Limara ír (könnyű hólyagos). Meleg helyre tesszük konyharuhával letakarva, és duplájára kelesztjük (kb. egy óra). 
(c)
Nyolc részre vágjuk, egyesével kinyújtjuk a darabokat ovális alakúra, megkenjük vajjal, és feltekerjük (b). Azzal kezdve, amelyiket legelőször tekertük fel, 40 cm hosszúra sodorjuk, és csiga alakúra feltekerjük őket. A végét ujjal összenyomjuk, és a csiga alá hajtjuk, hogy ne csavarodjon később se ki. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még 45 percen át pihentetjük (c).

Végül olvasztott vajjal megkenjük, jégcukorral megszórjuk, és 180 fokos sütőben kb. 25 percig sütjük. Tényleg briós íze van, isteni!!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...