2011. március 28.

Tyúkhúsleves

...ahogyan én csinálom. Vagy még inkább: ahogyan apukám csinálja. Jó, jó, elismerem: az övé finomabb. :))

Hozzávalók:
fél tyúk
egy nagy fej vöröshagyma
egy zöldpaprika
egy csomag sárgarépa
egy csomag petrezselyem, zöldjével együtt
egy fej karalábé
egy zeller
negyed (kel)káposzta
két szem krumpli
bors, só

A tyúkocskát alkotórészeire bontom, és alaposan megmosom. Egy lábasba annyi hideg vizet engedek, hogy a beletett húst bőven (kb. 5 centivel) ellepje. (A belsőségeket, pl. máj, elég csak a főzési idő felénél hozzáadnunk.) Elkezdem melegíteni alacsony-közepes lángon. Szórok bele egész borsot (kb. 15 szem), beleteszem a kicsumázott zöldpaprikát (esetleg egy egész paradicsomot), a megtisztított hagymát, a petrezselyemzöld felét (megmosva, de nem felaprítva) és némi sót. Ne lepődjünk meg, jó sok idő, mire eléri a víz a forráspontját.
Ha elkezd főni, nagyon ügyeljünk arra, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, semmi esetre se zubogjon! Olyan csendesen kell főnie, hogy akár magára is lehessen hagyni. A tyúk korától függően másfél-két órán át hagyjuk fődögélni a leveskénket. A habot leszedhetjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyobb darabokba vágjuk (pl. a répát ketté, a karalábét, zellert négy felé, a petrezselymet és a krumplit egészben hagyjuk).
Ha a hús megpuhult, hozzáborítjuk a zöldségeket a levesünkhöz, és még háromnegyed órán át együtt főzzük. Úgy a finom, ha nem főnek szét a zöldségek! Ha szükséges, utánaízesítünk kevés sóval, esetleg leveskockával.
Egy külön edényben leveskockával levestésztát főzünk. 
A levest leszűrjük, a húst és a zöldségeket külön tálban kínáljuk, csakúgy, mint a levestésztát. Frissen aprított petrezselyem-zölddel szórjuk meg a tetejét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...