2012. április 17.

Túrós batyu

Nem sok szívmelengetőbb érzés van annál, mint amikor a gyermek a délután alvásból ébredve, kíváncsiságtól csillogó szemmel szalad ki a nappaliba: "Anya, mit sütöttél?..." És azzal a lendülettel mászik fel a székébe, megkóstolni a finomságot. Minden fáradságot megér!
Arról nem is beszélve - ahogy egy barátnőmmel épp megvitattuk -, hogy kelt tésztával dolgozni már önmagában is élmény. 
Változtatás nélkül Limara túrós batyu receptjét készítettem el, mivel mi még csak kis család vagyunk, ezért egy fél adagot. :)


Hozzávalók a tésztához: 
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
1 dl langyos tej
60 dkg liszt
1 mokkáskanál só
3 evőkanál cukor
2,2 dl tej
1 tojás
8 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg túró
2 evőkanál búzadara
4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
10 dkg mazsola
2 tojás sárgája
2 tojás fehérje kemény habbá verve
1 tojás a kenéshez

Az 1 dl langyos tejbe teszünk egy teáskanálnyi cukort, és belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg szép habosra felfut, addig egy tálban összekeverjük a lisztet, a sót, és a cukrot. Az élesztős tejet, a tejet és a tojást hozzáöntve kézi-mixer dagasztókarjával  pár perc alatt összedolgozzuk, végül az olvasztott vajat is hozzáöntve készre dagasztjuk. Egy órán át letakarva, meleg helyen pihentetjük.
Addig összeállítjuk a tölteléket, a hozzávalók összekeverésével. (A mazsolát én előtte 5 percig forró, rumos vízben áztattam.) Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés).
Ha a tésztánk szépen megkelt, kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és téglalappá nyújtjuk. Négyzeteket vágunk egy éles késsel, a négyzetek közepére túró-kupacot halmozunk, és a sarkokat összefogva, majd erősen összecsípve-megtekerve batyukat formázunk. (Erőteljesen csípjük össze, nekem jónéhány szétjött...)  A sütőpapírral fedett sütőlemezen még 20 percig pihentetjük. 
Végül tojással megkenve mehetnek a sütőbe, bő negyed órára. Ha szép színesek, akkor készültek el. Porcukorral megszórva tálaljuk.


3 megjegyzés:

  1. Tetszik a bélesed - biztos fincsi is. Tündérke a kislányod - én is hasonlókat szoktam érezni, amikor a kisfiam ébred fel a délutáni szunyából és azt keresi a konyhába érve, hogy sütöttem-e valami finomságot (imádja a süteményeimet:)).

    Nagyon jó a blogod is > ha van kedved, látogass meg Te is engem. Üdv. :)

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a kedves szavaidat! :)))
    Már fel is iratkoztam Hozzád, hát ez a rózsa kalács valami brutál jól néz ki!!...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszik. Annak is, hogy feliratkoztál hozzám... én is hozzád - egy kis fáziskéséssel. :))) + a kedvenceim közé is betettelek/kitettelek, így jobban látom, ha kiteszel valami "frisset", és remélhetőleg gyakrabban látogatlak majd. :)

      Törlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...