2012. április 8.

Tejfölös kalács

Limara oldalán találtam ezt a remek receptet, csak néhány helyen módosítottam rajta, nagyon-nagyon finom lett, meg sem tudtuk várni, míg kihűlt, azon melegében nekiestünk! Mindjárt állok neki a következő adag sütésének! :)


Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
1 teáskanál cukor
50 dkg liszt
10 dkg rétesliszt
2 evőkanál cukor
2 teáskanál só
1 tojás
2,5 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
kevés tejföl
1 tojás
  
A deci tejet meglangyosítjuk, teszünk bele egy teáskanálnyi cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Megvárjuk, míg az élesztő szép habosra  felfut.


A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük a 2 evőkanál cukorral, a 2 teáskanál sóval, és a tojással. A felfutott élesztős keveréket hozzáöntjük, és a 2,5 dl, szintén meglangyosított tejjel a kézimixer dagasztókarjával kb. 10 percig dagasztjuk. A végén az olvasztott vajat is beleborítjuk, és együtt szép hólyagos, könnyű tésztát dagasztunk.
Egy tálban letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. egy óra).


Ezt követően kilisztezett nyújtódeszkára borítjuk, és három fele szedjük. A tésztákat egyesével téglalap alakúra kinyújtjuk, vékonyan megkenjük tejföllel, és feltekerjük egy rúddá. Az így kapott 3 rudat megfonjuk, és sütőpapírral bélelt sütőtálba tesszük. Meleg helyen még kb. 45 percig kelesztjük.   
Egy tojást felverünk, és megkenjük vele a kalácsunk tetejét.


Előmelegített sütőben (légkeverésen 170 fok) 45 perc alatt megsütjük. Hagyjuk a formában kihűlni.

Más fajta formában sütve:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...