Az internetet böngészve bukkantam erre a receptre, olyan jól nézett ki, kakaós mézes piskóta, közötte vaníliakrémmel, plusz banán - mivel még nincs is más értelmes gyümölcs, arra gondoltam, hogy húsvétra megsütöm a családnak. A tapasztalataim alapvetően pozitívak, nagyon finom lett a süti, és még - két legyet egy csapásra alapon- pohárkrém is készült belőle a férjem nagy örömére, viszont az arányokkal gondjaim adódtak. Az eredeti recept szerint egy sütőlapnyi lesz a piskóta, hosszában kettévágva kerül egymásra a két fele, és így áll össze a süti. Na nekem olyan vastag lett a tészta, hogy nem csak hosszában kellett elvágnom, de lapjában is, mintha tortát sütnék. :)) De a krém végül nem lett kevés hozzá, bár így legközelebb mindenből fél adaggal fogok operálni.
Hozzávalók a piskótához:
25 dkg cukor (az eredeti receptben 30 dkg)
2 evőkanál kanál méz
5 dkg margarin
2 tojás
26 dkg liszt
1 tasak sütőpor
2 dl tej
kevés fahéj
1 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kakaó
Hozzávalók a krémhez:
Hozzávalók a krémhez:
3 tojás
6 evőkanál liszt
6 dl tej
25 dkg vaj
7 dkg Update Zero édesítő (az eredetiben 30 dkg cukor)
2 evőkanál vanília aroma
egy kis rum
1 csomag vaníliás cukor
kb. 4 banán
A száraz hozzávalókat (liszt, kakaó, sütőpor, fahéj) összevegyítem. A piskóta hozzávalóiból elkészítem a tésztát úgy, hogy némi cukorral habosra keverem a tojások sárgáját, fokozatosan hozzáadom a többi hozzávalót, a keményre vert tojásfehérjét csak a végén, óvatosan keverem bele egy fakanállal. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen légkeverésen 180 fokon sütjük meg (előmelegített sütőben). Ne nyissuk ki közben a sütő ajtaját, kb. negyed óra alatt sül meg. Hagyjuk kihűlni.
A tojások sárgájából, a lisztből és a tejből gőz fölött sűrű krémet főzünk, és kihűtjük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Az olvasztott vajat, édesítőt, aromát, rumot, vaníliás cukrot összekeverjük, és fokozatosan a főzött krémhez adjuk. Itt is legvégén, óvatosan forgatjuk bele a tojásfehérjét.
A süti összeállításához egy piskótalapot (nekem ugye vízszintesen is ketté kellett vágnom) kirakok banánkarikákkal, rá kenek krémet, piskótalap ismét, a tetejére pedig némi pépesített banánnal kevert krém kerül. Na meg díszítés, de ez elhagyható.
A piskótatészta levágott és kockákra darabolt széleiből, a maradék vaníliakrémből, némi banánkarikából és tejszínhabból pedig mutatós pohárkrém készült, nagyobb sikere volt, mint magának a sütinek. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése