2010. november 1.

Kedvenc levesem

Nem, nem éheztünk az elmúlt napokban. Mindössze annyi történt, hogy itt volt anyukám, és ilyenkor valahogy mindig megfogyatkozik a tennivaló a konyhában... :)) Azért kárpótlásul leírom a kedvenc levesreceptemet, ami ugyan egyszerű húsleves, mégis más az ízvilága, mint a vasárnaponként jól megszokott tyúk- vagy marhaleveseknek. A maradék alaplének tökéletesen alkalmas, lefagyasztható, és a nagy lábas levesbe való hús mindössze 630 Ft volt.

Hozzávalók:
5 félbevágott húsos karajcsont
4 szál répa
2 szál petrezselyem + zöldje
fél zeller
2 db krumpli
10 dkg eperlevél tészta
só, bors

A megmosott karajcsontokat hideg vízben lassú tűzön felteszem főni. Ahogy felforrt a víz, leborítom a csontokról, kimosom a lábast, és újra hideg vízben (kb. 3 liter) felteszem a tűzre (vagy a kerámialapra). Ha a víz gyöngyözni kezd, sót és borsot adok hozzá. Miután bő fél órát főtt, hozzáadom a leveshez a megtisztított zöldségeket: a petrezselyemzöldet, a petrezselymet, a felkarikázott sárgarépát, a zellert, és a felkockázott krumplit. Újabb fél óráig főzöm lassú tűzön, megkóstolom, és ha szükséges, utánaízesítem - akár erőleves-kocka is mehet bele, és kaphat egy csipetnyi tárkonyt. Végül hozzáöntöm a tésztát, ami pár perc alatt elkészül. Tálalás előtt kihalászom a levesből a petrezselyem zöldjét. 

1 megjegyzés:

  1. Ezért mondom, hogy imádom a leveseket.
    Igazán kedvemre való volt így vacsorára...

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...