2010. november 13.

Márton napi káposztás libacomb

Nem telhet el a Márton nap valamilyen ínycsiklandó liba-étel nélkül. Nálunk az idén libacomb volt a menü, almás-káposztás ágyon. Aki nem szokott, vagy nem mer libát készíteni, azt csakis bátorítani tudom: ezt az ételt lehetetlen elrontani, és annyira különlegesen finom, hogy bátran hívhatunk vendégeket is - nagy sikere lesz az ünnepi menünek. 

Hozzávalók: 
4 kis méretű libacomb
1 kg savanyú káposzta
1 kb alma
1 fej vöröshagyma
4-6 gerezd fokhagyma
1 dl száraz fehérbor
só, bors
zsír
egész bors
babérlevél  

A libacombokat megmossuk, és langyos vízben állni hagyjuk 15-20 percig. Addig alaposan átmossuk a savanyú káposztát. Ha nagyon savanyú, áztathatjuk is egy kis ideig. Az almákat megmossuk, a magházukat eltávolítjuk, és vékony cikkelyekre vágjuk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A libacombokból eltávolítjuk az esetleges tokokat, illetve a hártyát, és mindkét oldalukat alaposan megsózzuk, és könnyedén megborsozzuk. Egy serpenyőben forrósítunk zsiradékot, és a libacombok mindkét oldalát pár perc alatt  megpirítjuk. Amíg a combok pirulnak, a hagymát és foghagyma gerezdeket megtisztítom, a hagymát felszeletelem. Majd együtt sütöm a húsokat a hagymákkal 3 percen át, végül hozzáöntöm a decinyi bort. Hagyom őket így illatozva rotyogni 5-10 percig. Közben kizsírozok egy tepsit vagy tűzálló tálat, beleteszem a lecsöpögtetett káposztát, 10-15 szem egész borsot, néhány babérlevelet, és közéforgatom az almaszeleteket. Rájuk pakolom szépen sorban a libacombokat, és az egészet meglocsolom a hagymás-boros pecsenyelével. A sütőben kb. másfél órán át lefedve sütjük, majd a fedéstől megszabadítva még fél órán át pirítjuk. Köretnek én krumplipürével tálaltam, bár volt akinek tökéletesen elegendő volt az almás káposzta is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...