2010. november 3.

Szalagos fánk

Hjajj a nagymamám fánkja... Utánozhatatlanul fenséges! Házi baracklekvárral, of course. Ez az ő receptje.

Hozzávalók: 4,5 dl tej, 1 ek cukor, 2,5 dkg élesztő, 55 dkg liszt, 5 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 2,5 dkg vaj, só

A porcukrot és a tojássárgáját jól elkeverjük, majd felöntjük 4 dl langyos tejjel. A fél deci langyos tejből, az 1 evőkanál cukorból és az élesztőből 5 dkg liszttel kovászt készítünk.  A tojásos keverékhez hozzáadjuk a kovászt, a sót és a lisztet, majd rétestészta keménységűre gyúrjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és fakanállal hólyagosra dolgozzuk (férj bevonása ajánlott! elég sok idő!). Kendővel letakarjuk és másfél órát pihentetjük. Lisztezett nyújtódeszkán kézzel ujjnyira lapítjuk, kiszaggatjuk és állni hagyjuk. Végül meleg olajban kisütjük. A képen a legcsúnyább darabot sikerült megörökíteni mert mire észbekaptam, az összes elfogyott! :) 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...