2010. november 7.

Tengeri halfilé rizsgombóccal

Nehezen bár, de néha eltekintünk attól, hogy kötelezően egészségromboló ételeket fogyasszunk. :) Még csak pár napja figyelt a fagyasztóban 2 szép nagy szelet nyelvhal-filé, de már erőteljesen izgatta a fantáziámat, hogy mi is legyen velük. Hát ez lett - a hal esetében a "kevesebb több" filozófiája a nyerő. Bármilyen tengeri halfiléből elkészíthetjük! Az alma akár nyersen, akár kompótként remekül illik az elkészült ételhez.

Hozzávalók:2 nagy szelet tengeri halfilé,1 bögre rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, vaj, olaj, só, bors, petrezselyem, 2 ek liszt, 4 ek zsemlemorzsa, 2 tojás


A halszeleteket sózzuk, könnyedén borsozzuk, és bedörzsöljük a 2 gerezd összezúzott fokhagymával. Kevés vajon pár perc alatt mindkét oldalukat megpirítjuk. Közben a szokásos módon megfőzzük a rizst. A halat kiszedjük egy tányérra, a serpenyőben maradt fokhagymás vajhoz hozzáöntünk egy kevés olajat, és megdinszteljük benne az apróra vágott vöröshagymát. Előveszünk egy tálat, beleöntjük a rizst, a 2 tojást, sózzuk, picit borsozzuk, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel (vagy szárított petrezselyemmel), beleszedjük a hagymát (olaj nélkül), megszórjuk kb. 2 ek liszttel és ugyanannyi zsemlemorzsával. Összeforgatjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. (Ha nem áll össze, természetesen még tehetünk bele zsemlemorzsát, vagy akár kissé beáztatott zsemlét is keverhetünk közé, mintha fasírtot készítenénk!) A gombócokat zsemlemorzsába forgatjuk. Előveszünk egy tepsit, kivajazzuk, belehelyezzük a halszeleteket, megszórjuk zsemlemorzsával, és köréjük ültetjük a gombócokat. Meglocsoljuk a hagyma alatt maradt vaj-olaj keverékkel, majd előmelegített, forró sütőben 20-30 percig sütjük. Almaszeletekkel és almás tormával tálaljuk.
Ha kevés időnk van, a rizsgombócokat kisüthetjük forró olajban, és azonnal fogyaszthatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...