2012. május 10.

Rózsakalács

...szóval az úgy volt, hogy megláttam Babette oldalán a csodaszép rózsakenyér receptjét, és azonnal kedvet kaptam, hogy kipróbáljam. Aztán úgy esett, hogy Gabriellánál pedig rózsakalácsra bukkantam, így végül az készült el, de a diós töltelék nélkül. Ettük reggelire, vacsorára, vajjal, lekvárral, tejjel, kakaóval - simán felveszi a versenyt a foszlós kaláccsal. És az a szuper ezekben az itthon készített kalácsokban, hogy napokig puha és élvezhető marad, abszolút nem a bolti kategória. Ráadásul felfedeztem, hogy a Nagyi titka lisztekből létezik süteményliszt, kipróbáltam fele-felében. Díjnyertes.


Hozzávalók:
4 dkg élesztő
2 kávéskanál cukor
1 dl langyos tej
30 dkg finomliszt
30 dkg süteményliszt
csipet só
2,5 dl langyos tej
10 dkg cukor
10 dkg puha vaj
2 tojás
Hozzávalók a tészta lekenéséhez:
2-3 evőkanál tej
1 csomag vaníliás cukor
Hozzávalók a kenéshez:
egy tojás sárgája
Hozzávalók a "nyakonöntéshez":
1 dl langyos tej
2 kávéskanál vanília aroma
1 csomag vaníliás cukor

Az élesztőt a cukros langyos tejben habosra felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt 6-8 percig a kézi-mixer dagasztókarjával összedolgozzuk. Letakarva meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Kinyújtjuk a tésztát egy jókora felületen, lekenjük egy ecsettel a tej és vaníliás cukor keverékével, feltekerjük, mint a beiglit, kb. 5 centis hengerekre vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (nagy) ültetjük őket körbe-körbe egymás mellé. Nem baj, ha nem érnek össze, csak egyenletesen helyezzük el őket. Még fél órát kelesztjük, addig szépen összedagadnak.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra (légkeverés). A kalácsot lekenjük a tojás sárgájával. Mikor betesszük a sütőbe, visszavesszük a hőt 170 fokra (légkeverés), és 35 percig sütjük, ügyelve, hogy a teteje ne égjen meg (letakarhatjuk menet közben alufóliával). Nyakonöntjük a tej - vanília-aroma - vaníliás cukor elegyével, és még kb. 10 percig sütjük.
A tekercsek szépen elválnak majd egymástól, így nem szükséges szeletelni a kalácsot, lehet törni. 


4 megjegyzés:

  1. De jó, még csak most vettem észre (csupán csak 1 év késéssel :)), hogy elkészítetted a rózsakalácsomat. Nem baj, most is örülök ennek! :)) Jobb későn, mint soha!
    Köszönöm szépen a linket. A kalácsod pedig gyönyörű!

    VálaszTörlés
  2. Fogok még mást is sütni Tőled!!! :)
    Csak várom hogy véget érjen a tejmentes diétám!! Azért be kell látnom, hogy a legtöbb süti - édesség tejjel készül. A kelt tésztákban szerencsére helyettesíthető szójatejjel vagy rizstejjel, anélkül, hogy az ízén érződne.

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...