2012. május 16.

Epres charlotte - ahogy én csinálom

Azért nagyszerű ez a "torta", mert minden alkotóelemének az elkészítése könnyű, alap, ugyanakkor a végeredmény meglehetősen mutatós, vendégvárásra is alkalmas. :))) Bár ha a férjemen múlik, ebből bizony vendég nem eszik... :)
Rékával együtt csináltuk, annyira édesen elmondta utána, hogy "..és kisimítottuk, és rákentük a lekvárt, és feltekertük, és...."
A sütikben már nagyon képben van a lány. :)

Hozzávalók a piskótához:
6 tojás 
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1/3 zacskó sütőpor
csipet só
Hozzávalók a krémhez:
30 dkg eper
5 dl habtejszín
10 dkg cukor
1,5 zacskó Zselatin Fix
1 dl eperjoghurt
Egyéb hozzávaló:
eperlekvár



A sütőt előmelegítjük 170 fokra (légkeverés), és a sütőlemezre sütőpapírt teszünk.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat a cukorral alaposan (jó világosra) kikavarjuk. A fehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük. Végül a sárgájához fakanállal óvatosan hozzákeverjük a sütőporos lisztet és a felvert fehérjét. Kb. 25 perc alatt megsütjük, és még 10 percig nyitott sütőajtó mellett a sütőben hagyjuk. Kivéve nedves konyharuhára borítjuk, és óvatosan feltekerjük. Így hagyjuk, amíg kihűl.
A hideg tejszínt elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáöntjük a zselatin fixet. Ha felvertük habbá, hozzákeverjük a cukrot, az összeturmixolt epret, és a joghurtot.
A kihűlt piskótát kitekerjük, megkenjük eperlekvárral, és szorosan visszatekerjük. Egy centis szeletekre vágjuk. Egy félgömb alakú tálat folpack-kal kibélelünk, és sorban kirakjuk a piskótatekercs-szeletekkel. Beleöntjük az epres habot, és hűtőbe tesszük - minél tovább, annál jobb. Egy éjszakára mondjuk. Ha megdermedt, a piskótákat a krém széleihez igazítva lefaragjuk, és egy kerek tálra vagy torta-tartóra borítjuk ki óvatosan.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...