2011. április 24.

Foszlós kalács

Ahogy ígértem - újabb kelt tészta, ismét Limarától. Jelentem, ez tökéletesre sikerült. Nagyon izgultam, de csak biztatni tudok mindenkit. Hozzáteszem azért, hogy a fantasztikus sütőm nagyban hozzájárult a sikerhez! A végeredmény nem csak gyönyörű lett, de abbahagyhatatlanul finom is. Megérdemeljük - elvégre Húsvét van. :)



Hozzávalók:
2,5 dl habtejszín
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
kevés tej
1 egész tojás
1 tojásfehérje
csipet só
3 evőkanál cukor
1 tojás sárgája

1 egész tojás a kenéshez

Kevés tejet meglangyosítunk, teszünk bele egy teáskanálnyi cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni, közben egy tálba az egy tojássárgája kivételével az összes hozzávalót kimérjük. Beleborítjuk a felfutott élesztős tejet, és a kézimixer dagasztókarjával szép hólyagosra dagasztjuk.
Konyharuhával lefedve meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverésesen 160 fok). Kiborítjuk a tésztát kilisztezett nyújtódeszkára. A 2/3-ából egy kb. 40 centi hosszú rudat sodrunk, amit kettéhajtunk, és a szárait megcsavarjuk.
Sütőpapírral borított tepsibe helyezzük. Közepébe mélyedést készítünk (ide kerül majd a fonott rész), lekenjük kevés tej és a tojássárgája keverékével. 
A maradék 1/3 tésztát 3 részre osztjuk, azokból vékony rudakat formázunk, amikből fonatot készítünk. A végeit szépen maga alá hajtjuk, és a már tepsiben lévő tészta tetején lévő mélyedésbe tesszük. A végén az egészet lekenjük egy tojással.
A sütőben 30 percig sütjük, ha szükséges, félidőben fedjük le alufóliával, nehogy megégjen. 

Mivel én laktózmentes habtejszínből készítettem, Csipi is ezt eheti ezen a Húsvéton. Bónusz kép a várakozást megkoronázó gyermeki örömről:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...