2010. október 24.

A sütőtök - okosságok :)

"A sütőtök szezonja szeptembertől januárig tart. Ebből a vitaminokban gazdag zöldségből nemcsak desszerteket, de leveseket, köreteket is készíthetünk. Ha darabban vásároljuk a sütőtököt, vigyázzunk arra, hogy felülete hibátlan, lédús legyen. Ha egészben vesszük a piacon, akkor csak ép héjú sütőtököt válasszunk.
A tökfélék családjába tartozik a sokféle tökfajtán kívül a cukkini, az uborka és a patisszon is: a „kobakosok” egész évben ellátnak minket vitaminnal és élelmi rosttal.
Akárcsak a paprika és a paradicsom, a sütőtök is az Újvilágból indult hódító útjára, pontosabban Közép- és Dél-Amerikából: az indiánok kedvelt eledele volt. Sok száz éve Európa-szerte ismert és kedvelt zöldség. Hazánkban is nagyon régóta termelik, általában a kukoricásban volt a helye. A második világháború után néptápláléknak számított. A sütőtököt régen a népi gyógyászatban máj-, vesebetegségek esetén alkalmazták, jótékony hatással van a szívműködési zavarokra, kiváló hashajtó és béltisztító, égési sérülések gyógyítására borogatásként használták, de a magja állítólag még a köszvényt is csökkenti. A sütőtök a megfázásos betegségek hatékony ellenszere: tüdőgyulladás, felfázás, légúti megbetegedések, köhögés esetén hasznos. Erősíti az immunrendszert, és rákmegelőző hatású. Allergia és bőrpanaszok ellen is javallott.
A zöldség húsa igen gazdag karotinoidokban; sötét sárga színe is árulkodik a sok béta-karotinról, ami a szervezetünkben A-vitaminná alakul. Ezenkívül C- és E-vitamin-forrásunk, a magja pedig magnéziumot, káliumot és B-vitamint szolgáltat a szervezetünknek az egyre ridegebb őszben. Magas vastartalma miatt nőknek különösen ajánlható táplálék. Szénhidráttartalma a burgonyáéhoz hasonló. Száz gramm sütőtök energiatartalma csupán 336 kJ (80kcal), ezért hatékonyan felhasználható és variálható diétában.
A sütőtök könnyű emészthetősége miatt kiváló csecsemőknek a hozzátáplálás idején – burgonyával lazítva vagy anyatejjel, tápszerrel hígítva, esetleg almával, körtével kombinálva.
Előnyei közé tartozik, hogy jól eltartható (de csak nyersen!), és sok más zöldséggel, gyümölccsel ellentétben az sem árt neki, ha megcsípi a dér, sőt! Ekkor lesz igazán finom és édes. A nevéből ítélve a sütőtök sütve a legismertebb, ilyenkor a benne felhalmozódott cukor karamelles ízt kölcsönöz neki, és szétomlik a szánkban.
Sütésre főképp a hosszúkás alakú, kanadai tök alkalmas, mert ez jóval édesebb, mint a hagyományos fajta, ami viszont levesnek, desszertnek vagy szerecsendióval ízesített, sós köretnek finom.
A sütőtök kimondottan ízletes, sáfránnyal, curryvel, babérlevéllel, szerecsendióval; édesség készítésekor vaníliával és szegfűszeggel. Magja fogyasztható salátában vagy müzliben, megsütve pedig nagyon jó ropogtatnivaló. A kisbabáknak pépként adjuk, de felnőtteknek is finom turmix készíthető belőle."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...