2010. október 26.

Cukkinis-brokkolis polenta

Lévén Csipi már 11 hónapos (atyaég, hogy telik az idő!!), egyre több olyan ételt ehet, amit mi is. Mivel sajnos latóz-érzékeny, ezért a tejet kerüljük, a savanyított tejtermékeket is csak módjával próbálgatjuk. Természetesen a receptben szereplő kukoricadarát szerencsésebb tejben megfőzni, hiszen úgy krémesebb a végeredmény, de ennyi áldozatot - hogy jórészt vízben főzöm meg - megér az, hogy a végén "egy tálból cseresznyézhetünk".
A polenta - magyarosan puliszka - hagyományosan kukoricalisztből készül, vízzel, sóval, kevés zsiradékkal, de készíthető kukoricadarából is, tejjel. Mivel eredendően semleges ízű, szinte bármivel elkészíthető. Bővebben a polentáról itt.


Hozzávalók:
egy kisebb cukkini
egy kis fej brokkoli
egy nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
250 g kukoricadara
egy zacskós mozzarella
10 dkg pizzamozzarella (vagy bármilyen lágyabb sajt)
só, bors, kakukkfű
tej (0-7 dl)

Előmelegítem a sütőt 200 fokra, megmosom és megtisztítom a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben megpirítom a hagymát, 5 gerezd felaprított fokhagymát, a felkockázott cukkinit, és a szeletekre vágott brokkolirózsákat. Ha megpuhultak, sóval, borssal, és szárított kakukkfűvel fűszerezem. Egy másik edényben felforralok 7 dl vizet (vagy tejet, vagy tetszőlegesen vegyítve :)), hozzáöntöm a kukoricadarát, megsózom, belenyomom a megmaradt gerezd fokhagymát, beleszaggatom a "zacskós" mozzarellát (én bazsalikomos mozzarellát használtam, isteni lett vele!) és kevergetve krémes állagúra főzöm (pár perc). Egy tűzálló tálba beleborítom a zöldséges keveréket, rákanalazom az ún. polentát (a krémes kukoricadarát), a tetejére még sajtot teszek, és kb. fél óráig sütöm. Meglepően finom!

1 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...