2012. január 16.

Fasírtgolyók

Nagyon jópofa kis vendégváró falatkák, ha fogvájóra mindenféle ínyencséggel egyetemben felfűzzük! 
Hidegen és melegen is finom.

Hozzávalók:
60 dkg darált hús (fele marha-, fele sertéshús)
2 tojás
1 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 gerezd fokhagyma
3 teáskanál pirospaprika
3 kávéskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál só
12 dkg szeletelt fehér kenyér
pár deci (3-4) tej
olaj a kisütéshez 

A kenyeret beáztatjuk a tejbe. 10 perc elteltével jól kicsavarjuk. Közben az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon megdinszteljük.A darált húst beletesszük egy nagyobbacska tálba, összedolgozzuk a kinyomkodott kenyérrel, hagymával, és az összes többi hozzávalóval. Az olajat felforrósítjuk, nedves kézzel 2-3 cm átmérőjű golyókat formázunk, és időnként megforgatva kisütjük. 
A recept a NOSALTY-ról van.

2012. január 5.

Mustáros virslis kifli

Nekem ez a kedvenc receptem Gabitól! Hasonló a korábban már ismertetett virslis kiflihez, lényegi különbség, hogy itt mustárral kenjük meg a tésztát. Kiváló sörkorcsolya.

Hozzávalók:
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
1 tk cukor
1 tojássárgája
1 tk só
1 dl olaj
40 dkg liszt

virsli
mustár
margarin

1 tojásfehérje
reszelt sajt

A lisztet egy nagyobbacska tálba borítjuk, közepébe mélyedést készítünk, amibe beleöntünk valamennyi langyos tejet, belemorzsuljuk az élesztőt, és rászórjuk a cukrot. Hagyjuk felfutni (kb. 10 perc), majd a tésztához való összes hozzávalóból könnyű tésztát gyúrunk (a tej mennyiségével szabályozhatjuk a tészta állagát). Egy órán át pihentetjük.
A tésztát kinyújtjuk, megkenjük mustárral, és egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A háromszög "aljára" egy fél virslit fektetünk, rákenünk kevés margarint, és feltekerjük, hogy csinos kiflicskét kapjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük őket (ne túl közel, mert nőnek!), lekenjük a tojásfehérjével, és reszelt sajtot teszünk a tetejükre. Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsülnek.

2011. december 27.

Vaníliás banánturmix

Egy isteni finom, egészséges uzsonnáravaló turmix! Így az ünnepi falások közben/után talán nem is árt egy kis pihenő az emésztő-rendszerünknek... Pillanatok alatt elfogyott a majd' egy liter!

Hozzávalók:
2-3 érett banán
1 dl tejszín
2 ek méz
2 tk vanília-aroma 
tej (4-6 dl)

Veszünk egy kb. egy literes kancsót. A banánokat összeturmixoljuk a tejszínnel, mézzel és a vanília-aromával. Beleborítjuk a kancsóba, és felöntjük annyi tejjel, hogy a kívánt sűrűségű legyen (kb. fél liter).

2011. december 24.

Meggyes-diós tekercs

Íme az almás-diós tekercs továbbfejlesztett változata. Ajándéknak is kiváló, ha nem egy nagy, hanem mondjuk két kis csinos tekercset készítünk.

Hozzávalók a tésztához:
4 dkg vaj
25 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
egy zacskó sütőpor
1 tojás
7,5 dkg tej

Hozzávalók a töltelékhez:
20 dkg magozott meggy (friss, vagy fagyasztott)
10 dkg dió apróra törve
1 alma lereszelve
2-3 evőkanál meggylekvár 
4 ek nádcukor
1 ek rum
1 kk fahéj
Egyéb
olvasztott vaj
zsemlemorzsa
1 tojás


Összekeverjük a töltelék hozzávalóit (a meggyet jól "facsarjuk ki" előtte), és hagyjuk kicsit állni.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtjuk. (Én kettévágtam, mert két kisebb tekercs készült egy adagból. A széleket is megcsinosítottam egy éles késsel, hogy valóban téglalap alakúak legyenek a tészták.) Lekenjük olvasztott vajjal, megszórjuk zsemlemorzsával, és elterítjük rajta a tölteléket. A széleket visszahajtjuk, és óvatosan feltekerjük. Lekenjük a tetejét egy tojással, és kivajazott sütőlemezre helyezve 40 perc alatt megsütjük 200 fokon. (Az első 20 percben lefedve süssük.)

2011. december 23.

Almás-diós tekercs

Íme, egy kis instant karácsony. Egyszerű, mint egy rétes, és finom, mint a beigli. Csakapuffin oldaláról készítettem, épp most készülök módosítva is megsütni - aszalt áfonya helyett igazi meggyel, egy kis rummal, nádcukorral. De ne szaladjunk ennyire előre: íme az alaprecept. Aki időhiányban küzd, annak ideális, így gyorsan Szenteste előtt.


Hozzávalók a tésztához:
4 dkg vaj
25 dkg liszt
2,5 dkg porcukor
egy zacskó sütőpor
1 tojás
7,5 dkg tej

Hozzávalók a töltelékhez:
10 dkg szárított áfonya
5-8 evőkanál almalé
10 dkg dió apróra törve
2 alma lereszelve
2-3 evőkanál savanykásabb lekvár (pl. ribizli, erdei gyümi)
kevés fahéj

Összekeverem a töltelék hozzávalóit. (Én rögtön megbolondítottam egy kis rummal is.)
A tészta hozzávalóit összegyúrom, és lisztezett munkalapon téglalap alakúra nyújtom. A tölteléket - mint a piskótatekercsnél - elterítem rajta (én szórtam alá kevés zsemlemorzsát is), és óvatosan feltekerem. Lekentem a tetejét egy tojással, és kivajazott sütőlemezre helyezve 40 perc alatt megsütöm 200 fokon. (Az első 20 percben lefedve süssük.)

2011. december 20.

Citrusos-vaníliás banánlekvár

Igazi handmade karácsonyi ajándék. Én hagytam magunknak is belőle, olyan finom!! :)


Hozzávalók:
6 érett (de még nem barna) banán
2 narancs
3 citrom
2 teáskanál vanília-aroma
20 dkg Dr. Oetker Befőzőcukor Szuper 3:1
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1

Négy csinos kis befőttesüveget (kb. 1,5-2 deciseket) kiforralunk, és konyharuhára borítunk.
A narancsok és a citromok levét kifacsarjuk és leszűrjük. Egy nagy lábasba öntjük.
A banánokat egyesével meghámozzuk, villával pépesre összetörjük (a barnább vagy csúnyább részeket kivágjuk), és beleborítjuk a lábasba. Jól bele is keverjük minden egyes banán után, hogy érje mindenhol a citromos lé, és ne barnuljon meg. Így maga a lekvár is végül szép sárga lesz! Ha elkészültünk, hozzáborítjuk az aromát, a cukrot és a dzsemfixet, majd magas hőfokon, folyamatos kevergetés mellett felforraljuk a gyümölcsmasszát. Ha már zubog, akkor 2 percen át még forraljuk, majd levesszük a tűzről. Ha lett rajta hab, azt leszedjük (nekem nem lett). Merőkanállal az üvegekbe szedjük, erősen rácsavarjuk a kupakjukat, és fejtetőre állítjuk őket, kb. 5 percre. Ezután én kivittem őket a teraszra, és ebben a hűvös időben egy óra alatt teljesen kihűltek. Lehet cimkézni, díszíteni, és ajándékozni. :) 

Boldog Karácsonyt!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...