2010. szeptember 18.

Zserbó

Amit eddig sosem mertem megcsinálni... Amiben Kori anyukája az etalon... A zserbó. A recept innen van. Nagyon finom lett!!

Hozzávalók - tészta:
65 dkg liszt
15 dkg zsír
3 dkg élesztő
1,5 dl langyos tej
fél zacskó sütőpor
15 dkg cukor
1 tojás
pici só

Töltelék:
25 dkg darált dió
25 dkg porcukor
80-100 dkg baracklekvár

Máz:
6 evőkanál kakaópor
kb. 1 dl víz
2 evőkanál cukor
5 dkg vaj
Az élesztőt a szokásos módon felfuttatjuk (1 dl langyos tejbe beleteszünk 1 kiskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és meghintjük pici liszttel a tetejét). Ha kész, a lisztet elmorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a többi anyagot. Jó alaposan meggyúrjuk a tésztát, 3 cipót formázunk belőle és pihentetjük a deszkán. Míg a tészta pihen, a dióbelet összekeverjük a porcukorral. A tepsibe sütőpapírt vágunk. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A cipókat átgyúrjuk és tepsi nagyságúra egyesével kinyújtjuk. Az első tésztalapot a tepsire helyezzük, megkenjük baracklekvárral, rászórjuk a cukros darált dió felét, rátesszük a 2. kinyújtott tésztát, amit szintén lekvárral kenünk és cukros dióval beszórunk. Végül ráhelyezzük a 3. lapot és megszurkáljuk villával a tetejét.
Kicsit pihentetjük, végül arany barnára sütjük. Míg hűl, elkészítjük a csokimázat: A hozzávalókat kis láng felett folyamatos kevergetéssel megolvasztjuk, elkeverjük, és végül bevonjuk vele a kihűlt tésztát.

Érdemes fogyasztás előtt pár órára a hűtőbe tenni, hogy megdermedjen a csokimáz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...