2010. szeptember 15.

Quiche Loiranne (francia szalonnás lepény)

Noha mindenem a magyar konyha, mégsem egy magyar ételt osztok meg Veletek elsőként. Egyik örök kedvencem, mert
• az ízvilága sajátos, és rendkívül közel áll a mi konyhánkhoz,
• kiváló vendégváró, mindenkinek ízlik,
• előkészíthető reggel, vagy előző este,
• gyorsan összerakható, utána a sütő végzi a munka oroszlánrészét,
• nem igényel külön bevásárlást - a hozzávalók egy átlagos háztartásban megtalálhatók,
• a "töltelék" tetszés szerint variálható,
• és a tésztája lefagyasztható.

A tészta
Hozzávalók: 20 dkg liszt
10 dkg vaj
1-1,5 dl víz

Elkészítés: A lisztet összemorzsoljuk a hideg vajjal, hozzáadjuk a vizet és a csipet sót, és robotgéppel rövid ideig keverjük. Kézzel cipót formázunk, és minimum fél órára a hűtőbe rakjuk. Fontos, hogy a vaj ne olvadjon el amíg a tésztát készítjük.


A "töltelék"
Hozzávalók: szalonna és/vagy sonka ízlés szerint
4 tojás
2 dl tejszín
30-40 dkg sajt (lehet fele füstölt, fele trappista is, úgy pikánsabb)
só, bors, szerecsendió
Elkészítés: A szalonnát (és az egyéb húst ha van) megpirítjuk. A sajtot lereszeljük. Egy lábasban összekeverjük a tojásokat, a fűszereket és a tejszínt.


A sütőt 200-220 fokra előmelegítjük. A tésztát kivesszük a hűtőből, kinyújtjuk, és egy kör alakú sütőtálba lapítjuk úgy, hogy a lepénynek pereme is legyen. Beleborítjuk a sült szalonnát, rá a tojásos tejszínt, a tetejére a reszelt sajtot. (A sajt egy részét vagy egészét a tojásos tejszínes lébe is belekeverhetjük!) 30-45 percen át sütjük. Melegen tálalva finom! Érdemes hagymás változatban is kipróbálni (póréhagymával).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...