2010. szeptember 18.

Fokhagymás csiga

Mi deríthetné jó kedvre az embert egy fárasztó hét után, egy esős péntek este? Valami puha, illatos, meleg, ízletes finomság - például fokhagymás csiga. Mivel frissen, a sütőből kivéve a legfinomabb, úgy érdemes kalkulálni, hogy a tervezett tálalás előtt két-két és fél órával fogjunk hozzá. A jó hír az, hogy hozzávalók között semmi különleges nincsen, így nem kell kimennünk az esőben bevásárolni.
Hozzávalók a tésztájához:
7 gr szárított élesztő
4 evőkanál + 3 deci meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só
1/2 teáskanál frissen őrölt fekete bors
2 teáskanál cukor
1 evőkanál apróra vágott, friss rozmaring (szárított is jó)
55 dkg rétesliszt
5 dkg magozott fekete olajbogyó (akár el is hagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
1o dkg puha vaj
1 teáskanál só
3-4 gerezd fokhagyma
Egyebek:
olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához
1 tojássárgája + 1 teáskanál víz a csigák megkenéséhez

Simára keverem a szárított élesztőt 4 evőkanál meleg vízzel egy nagy tálban. A 3 deci meleg vízhez hozzáöntöm az olívaolajat, belekeverem a sót, a borsot, cukrot és a rozmaringot. Hozzákeverem ezt a folyadékot az addigra már kicsit felhabosodott élesztős vízhez. Dagasztókarú kézi robotgéppel lassan, de folyamatosan kevergetem az olajos-élesztős keveréket, apránként beledolgozva a mikróban meglangyosított réteslisztet. Aztán erősebb fokozatra kapcsolom a robotgépet, és 5-6 perc alatt fényesre, simára és lyukacsosra dagasztom a tésztát. Ezt követően rászórom az apróra vágott olívabogyót a tésztára, és további 2 percig kézzel dagasztom. Vékonyan kiolajozok egy nagy tálat, belehempergetem a tésztát, lefedem, és meleg helyen 45-60 percig a duplájára kelesztem. A megkelt tésztát lisztezett deszkán egy perc alatt gyorsan átgyúrom.
A töltelékhez elkeverem a puha vajat a pépesre zúzott fokhagymával meg a sóval (robotgéppel a leggyorsabb). A tészta negyed részéből kinyújtok egy tepsi nagyságú téglalapot és beleteszem a tésztalapot a sütőpapírral bélelt tepsibe. A maradék tésztából egy 40 cm x 20 cm nagyságú téglalapot nyújtok, és megkenem a fokhagymás - sós vajjal. Aztán a megtöltött tésztát a rövidebb oldalánál fogva feltekerem. A tekercset éles késsel 2 centis szeletekre vágom, és egymás mellé helyezem a csigákat a tésztalappal borított tepsibe. Letakarom egy konyharuhával, és pihentetem újabb negyed órát.
Végül kevéske vízzel felhígított tojássárgájával megkenem, és 25 perc alatt szép világosbarnára sütöm őket. Azon melegében érdemes fogyasztani, sörrel a legfinomabb. :)
Az eredeti recept Stahl Judité.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...