2012. december 22.

Csokis-diós-banános tortácska

Igazi télies kevert süti kezdőknek és rohanóknak.


Hozzávalók:
3 tojás 
17 dkg cukor (én 45 g Update Zero-t használtam)
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg olvasztott vaj (vagy margarin)
2 érett, pépesített banán
15 dkg liszt
5 dkg darált dió
1 csomag sütőpor
5 dkg étcsokoládé
5 dkg tört dió

A tojást habosra keverjük a cukorral, vaníliás cukorral, és hozzáadjuk az olvasztott vajat. Belekeverjük a banánpépet, majd a sütőporos, darált diós liszttel alaposan elkeverjük. Végül beleforgatjuk a diódarabokat és az apróra tört étcsokoládét. Szilikon-formába, vagy kivajazott-kilisztezett kicsi tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben légkeverésen 160 fokon kb. fél óra alatt megsütjük (tűpróba). Ha kihűlt, vastagon megszórjuk porcukorral.

2012. december 17.

Sült alma

Ha esetleg megcsömörlenétek a karácsonyi édesség dömpingben, vagy szimplán csak valami egészséges uzsonnát adnátok a gyerekeknek, akkor olá: sült alma. Jelzem, a pici babák is ilyen formában szeretik leginkább az almát, a szokásos savanykás reszelt almapüré helyett (de nekik a töltelékből ne adjuk 1 éves kor alatt). :)


Hozzávalók:
alma
almánként egy keksz
                  2 teáskanál méz
                  3 szem dióbél
(alufólia)

Az almákat megmossuk, és kivágjuk a magházukat felülről úgy, hogy egy üreg keletkezzen. A lyukacskába beletördeljük a kekszet és a dióbeleket, és rájuk csurgatjuk a mézet. Egy alufóliába becsomagoljuk, és előmelegített sütőben 180 fokon fél óráig sütjük. Az alma sülve isteni finom édes!

2012. december 15.

Linzer

Ciki - nem ciki, még soha nem csináltam linzert. De Kata barátnőm adott egy bevált receptet, így nem blindre mentem. Fénymásolat: rajta kiegészítések, korrekciók, megjegyzések. Imádom az ilyet. Élet-szagú!! Rajta a csodás háziasszonyok keze nyoma!!... Anyukámnak is mennyi ilyen lapul az alsó fiókban!!...
Én édesítőszerrel készítettem, jelzem: cukorral finomabb - állítólag, merthogy nekem azért így is bejött. :) 


Hozzávalók:
25 dkg liszt (vagy 15 dkg liszt és 10 dkg darált dió)
1 csapott evőkanál sütőpor
10 dkg cukor (nálam 2,5 dkg Update Zero)
1 egész tojás
csipetnyi só
125 g hideg vaj (vagy margarin)
Az összeragasztáshoz: lekvár, én málna lekvárt használtam
A tetejére: porcukor

A lisztet a sütőporral összekeverjük. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a sót, a cukrot és a tojást. A kis kockákra vágott vajjal végül gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Folpack-ba csomagolva egy órát a hűtőben pihentetjük. 
Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, és szaggatunk belőle valamilyen (virág) formát, illetve ugyanennyi hiányzó közepű formát. Sütőpapírral fedett sütőlemezen, előmelegített sütőben 170 fokon 8-10 percig sütjük. A teli-linzereket megkenjük felmelegített lekvárral, és ráragasztjuk az üres közepű darabokat. Vastagon megszitáljuk porcukorral, és a közepét feltöltjük lekvárral. 
Fém dobozban tároljuk. Szépen megpuhulnak.

2012. december 14.

Aszalt szilvával töltött csirkemell bormártással

Azt imádom a karácsonyi készülődésben, hogy annyit sütünk-főzünk, hogy már szinte nincs is idő feltenni a blogra! :) 
Katt a jobb oldali ikonra, ha a korábbi évek receptjeit is látni szeretnétek.


Hozzávalók: 
2 filézett csirkemell
szeletelt sonka
szeletelt bacon
10 dkg trappista sajt
egy zacskó asztalt szilva
2 mokkáskanál forralt bor fűszerkeverék
néhány szegfűszeg, pici fahéj
kb. 2 dl vörösbor
2 evőkanál barna cukor
1 dl tej
egy evőkanál étkezési keményítő
alma, szilva

Az aszalt szilvákat egy edénybe borítjuk, ráöntjük a bort (és ha nem lepi el, még annyi vizet, hogy ellepje). Hozzáadjuk a fűszereket (forralt bor fűszerkeverék, fahéj, szegfűszeg), és állni hagyjuk legalább egy órát, de inkább többet. Utána a szilvákat 4-5 db kivételével kipecázzuk - ők mennek majd tölteléknek. A borból kiszedjük a szegfűszegeket, és a 4-5 megmaradt szilvával ő lesz a bormártás.
A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk (három rétegben), kiklopfoljuk, és a hússzeletek mindkét oldalát besózzuk. Letépünk egy nagyobb alufólia darabot, és a húsokat ráfektetjük, és úgy illesztjük, hogy kb. egy téglalapot kapjunk. Beborítjuk sonka-szeletekkel a húsréteget (ízlés szerint akár sajt réteggel is!). A hosszabbik oldalára, a szélétől kb. 5 cm-re szilvákat rakunk szép sorban. Az alufólia segítségével ügyesen, szorosan feltekerjük (mint a piskótatekercset), alufóliával összefogjuk és kis időre a hűtőbe tesszük. Két ilyen rudat készítünk.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés). 
A rudakat kibontjuk az alufóliából, körbetekerjük őket a szeletelt bacon-nel, és egy tepsibe egymás mellé tesszük. Megmosunk és felvágunk néhány almát és szilvát, és a rudak köré dobáljuk. A tepsit befedjük alufóliával, és bő fél óráig sütjük. Ezután levesszük a fóliát, a rudak tetejét beborítjuk szeletelt sajttal, és még kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Amíg a hús sül, elkészítjük a mártást is: a megmaradt szilvás bort egy lábasban 2-3 evőkanál (a bortól függ, hogy mennyire édes!) barna cukorral összerottyantjuk. A tejet kikeverjük a keményítővel, a borba csorgatjuk lassan, és ismét felforraljuk folyamatos kevergetés mellett. Kicsit kihűtjük, és összeturmixoljuk. 
A húst szépen lehet majd szeletelni, és a mártással, a gyümölcsökkel és rizzsel tálalhatjuk.

2012. november 19.

Csokoládékrémes piskótatekercs ribizlizselével

Kövezzetek meg, tudom hogy már karácsonyi hangulat és miegyéb, de én a nyár ízeit éheztem... A fagyasztómban pedig mindig ott figyel pár kis doboz ribizli. Micsoda szerencse...! :)


Hozzávalók a piskótához:
4 tojás
pici só
4 evőkanál cukor
4 evőkanál liszt
Hozzávalók a krémhez:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
1,5 dl joghurt
5 dkg kakaópor (nem instant)
Hozzávalók a zseléhez:
10 dkg ribizli
3 evőkanál cukor
4 evőkanál víz
A díszítéshez ribizliszemek

A tojások sárgáját habosra kikeverjük a sóval és cukorral, majd óvatosan összeforgatjuk a keményre vert tojásfehérjékkel és a liszttel. Sütőpapírral fedett sütőlemezre simítjuk, és 160 fokon (légkeverés) megsütjük. Még 10 percre a sütőben hagyjuk nyitott sütőajtó mellett, azután nedves konyharuhára borítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt, és óvatosan a konyharuha segítségével feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni, feltekerve.
A krémhez a hozzávalókat egy lábasban összemelegítjük, azután kihűtjük (időnként kevergetve).
A ribizlit egy lábasban a vízzel és cukorral felfőzzük, villával kissé szétnyomkodjuk a szemeket, és kis tálba öntve hagyjuk kihűlni. 
A piskótát megkenjük a krémmel, feltekerjük, és a tetejét is egyenletesen bevonjuk. Díszítjük, és a ribizlizselével tálaljuk.


2012. november 18.

Zabpelyhes banános tallér

A gyerekek valahogy mindig ráéreznek, ha a hétköznapok nagy rohanásában nemhogy sütkérezni, de még normálisan bevásárolni sem volt időnk, és egy jól irányzott "Anyaaaa, kérek valami édességet" felszólítással romba döntik még megmaradt anyai önbecsülésünket.
Na, ilyenkor jön ez a keksz. Bruttó negyed óra. És még egészséges is, hurrá.  


Hozzávalók:
1 csésze zabpehely
2 érett banán
1 tojás
3 evőkanál liszt
2 evőkanál méz
fél dl olaj
a tetejükre valami apróság (dió, mandula, csokidarab)

Bekapcsoljuk a sütőt (180 fok). A banánokat egy villával jól szétnyomkodjuk, és a többi hozzávalóval összekeverjük. Egy sütőpapírral fedett sütőlemezre kanállal kupacokat teszünk, kissé lelapogatjuk, a közepükbe nyomunk valami finomságot (pl. diót), és mehetnek a sütőbe. Ha kezdenek barnulni, akkor készen is vannak. 
Piciknek is adhatjuk, mert ezek a kekszek kihűlés után is puhák maradnak!


2012. november 8.

Gombás bacon-ös szűzérmék

Hát, olyan még nem volt, hogy szűzérmés recept ne lett volna finom.. Ez is isteni, és pillanatok alatt megvan.


Hozzávalók:
egy nagy (vagy két kisebb) sertés-szűzpecsenye
szeletelt bacon (annyi hogy lefedje a tepsit, nekem 6 szelet kellett)
5-6 nagy fej gomba
2 evőkanálnyi sertészsír
só, bors
2 evőkanál mustár
2 evőkanál méz

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (légkeverés).
Egy kisebb tepsit, vagy hőálló tálat kikenünk zsírral. A húst kb. 2 cm vastag érmékre szeljük, az érmék mindkét oldalát bedörzsöljük sóval. Egymás mellé ültetjük őket a tálban. A mustárt a mézzel kikeverjük, és minden érme tetejét bekenjük vele.
A gombát megpucoljuk, megmossuk, és felszeleteljük. Egy serpenyőben felolvasztunk egy evőkanálnyi sertés zsírt, rajta a gombát kevés őrölt borssal pár perc alatt megfonnyasztjuk, és az egészet ráborítjuk a húsra - úgy, hogy a szeletek közé igazítgassuk el a gombákat. 
Végül szépen beborítjuk az ételt a szeletelt bacon-nel, lefedjük alufóliával. 35 perci sütjük lefedve, majd 10 percig fedés nélkül. Olyan remek, ízletes szaftja lesz, hogy a köretként elkészített pl. rizsre is jut bőséggel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...