2011. december 13.

Azonnal puha mézes


Képpel még nem szolgálhatok, mert a nagymamám küldött egy jókora adag mézest, és jelenleg arra járunk rá családilag, de jövő héten (amikor már végre szabadságon leszek...) sütök, és díszítek, és hozom a képeket!! Addig is süssétek, és egyétek!
(És ha valaki nem tudná: "a szarka ellopta a mézeskalácsokat, de visszahozta, és bocsánatot kért!" - ezt Csipi mindig hozzáfűzi, ha szóba kerülnek a mézeskalácsok. By Bogyó és Babóca.)


Közben megérkezett a fotó is: éppen szárad a díszítés


Hozzávalók (70-80 darabhoz):
25 dkg méz,
10 dkg vaj vagy margarin,
10 dkg cukor,
50 dkg liszt,
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna,
1 evőkanál mézes fűszerkeverék vagy fél-fél mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, gyömbér,
1citrom reszelt héja,
1 tojás, 2 tojássárgája

A tepsi kenéséhez: 3-5 dkg vaj vagy margarin

A díszítéshez: 10 dkg vegyes finomság - durvára vágott dió, mandula, mogyoró, kandírozott gyümölcs, mazsola

A mázhoz: fél tojásfehérje, 5 dkg porcukor

A mézet, a vajat és a cukrot állandóan kevergetve langyosra melegítjük. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a fűszerekkel és a citromhéjjal. Hozzáadjuk a mézes keveréket, a tojást és a tojássárgákat, jól összegyúrjuk eleinte ragacsos lesz, de nem kell megijedni. Fóliába csomagoljuk, és 4-5 órát pihentetjük. Legegyszerűbb, ha előző este készítjük el.

Werk: a kiskukták alkotnak

220 C-ra előmelegítjük a sütőt. Vékonyan kivajazunk 2 nagy sütőtepsit. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és különféle alakzatokat szúrunk ki belőle. Tepsibe rakjuk, tetejüket tojással lekenjük és fantáziánk szerint különféle finomságokkal díszítjük.
Forró sütőbe tesszük, és el nem mozdulunk mellőle, mert 4-5 perc alatt megsül. Könnyen megég és akkor keserű lesz. Óvatosan szedjük ki a tepsiből, mert melegen még "képlékenyek".

Habosra keverjük - nem verjük - a tojásfehérjét a porcukorral, zsírpapírból kis tölcsért csavarunk, beleteszünk 1 kávéskanállal és díszítjük vele a mézesek tetejét.
Hagyjuk a mázat teljesen megszáradni, kiválasztjuk a legszebbre sikerült példányokat. Egy vastag tűbe húzott cérnát húzunk át rajta, tetszőleges hosszúságban elvágjuk és megcsomózzuk.
A többit jól záródó fém-, vagy műanyag dobozba tesszük. Ha kiszáradna a mézes, a dobozba tegyünk egy almát és egy nap múlva, ismét megpuhul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...