2011. november 13.

Rakott kalács

Ez bizony a Stahl-féle rakott kalács receptje, amit mi családilag imádunk, és elég gyakran megcsinálom.
Ez a mostani annyiban lett más az előzőektől, hogy teljesen DIABETIKUS!!! Mit szóltok? Egy brutál édesség ami nem hízlal! Jó, nem? Mindenesetre az eredeti receptet írom le, és a hozzávalók mögött zárójelben jelzem, ahol mást használtam ezúttal. 
Egyébiránt felettébb ideális maradék kalács hasznosítására. :)
Nagyon fontos: ha elkészült, langyosan, frissen felvert tejszínhabbal kínáljuk! :)


Hozzávalók:
30 dkg szikkadt kalács (update kalács - pont 30 dkg-os)
3 dl tejszín
4 dl tej
2 tojás
2 tojássárgája
10 dkg cukor (2,5 dkg negyed kanál cukor)
1 citrom
10 dkg tejcsokoládé (update kézműves csokoládé, hozzáadott cukor nélkül)
3 evőkanál lekvár (diabetikus baracklekvár)
1 evőkanál rum
3 dkg vaj
kevés vaj a tepsi kikenéséhez


 Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és kivajazunk egy tűzálló tálat vagy tepsit (kb. 20*30-ast).
A kalácsot felkockázzuk apróra, és beleszórjuk a tepsibe. Összemelegítjük a tejet a tejszínnel egy lábasban. Egy tálban felverjük a tojásokat, tojássárgákat és a cukrot, majd folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a meleg tej-tejszín keveréket. Hozzáreszeljük a megmosott citrom héját. Az egészet ráöntjük a kalácskockákra, és negyed órára félretesszük, hadd szívja be a kalács alaposan a tejes keveréket. Apróra vágjuk a csokoládét, és rummal hígítjuk a lekvárt, ha túl sűrű.
A kalácskockák közé bedugdossuk a csokidarabkákat és kiskanállal lekvárt is szaggatunk közé. A tetejére elmorzsoljuk a vajat, és 30 percig lefedve, majd még 15 percig fedés nélkül sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...