2012. október 31.

Diós guba vanília sodóval

A férjem minden reggel elmegy friss pékáruért, és természetesen mindig pár darab kiflivel vagy zsemlével többet hoz - a biztonság kedvéért. Én meg csak gyűjtöm-gyűjtöm szorgosan a kimaradt, megszikkadt darabokat, már gondoltam arra is, hogy zsemlemorzsát kezdek árulni, mert ipari mennyiséget "termelünk", de aztán van, hogy újrahasznosításra kerülnek a felesleges kiflik, például egy hasonló, nagyon egyszerű, ám abbahagyhatatlanul finom recept hozzávalóiként. 


Hozzávalók: 
5 darab szikkadt kifli
fél liter tej
fél liter tejszín
1 evőkanál Norbi Negyed kanál cukor (vagy 4 evőkanál cukor)
4 tojás sárgája
2 teáskanál vanília aroma
20 dkg darált dió 
4 evőkanál barna cukor
némi vaj
Hozzávalók a sodóhoz:
2 tojás sárgája
2 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
1 evőkanál liszt
fél liter tej
A tejet és a cukrot felmelegítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáöntjük a tejszínt és a vanília aromát. Hűtjük egy kicsit, majd óvatosan hozzákeverjük a tojássárgákhoz. A karikákra vágott kifliket kivajazott tepsibe/jénaiba tesszük, és ráöntjük a tejes-tejszínes-tojásos keveréket.
A diót és a barna cukrot összekeverjük, és jól összeforgatjuk a már tocsakos kifli karikákkal. A tetejére vágunk néhány szelet vajat, és előmelegített sütőben (170 fok, légkeverés) bő fél óra alatt megsütjük.
Addig elkészítjük a sodót: a cukrot, a tojássárgákat és a lisztet kikeverem kevés hideg tejjel. A maradék tejet felforralom a vaníliás cukorral, és nagyon lassan a tűzről levéve hozzákeverem a tojásos részt is, a tűzre visszateszem ugyan, míg besűrűsödik, de csak alacsony lángon, és a forráspontot újra ne érjük el!


1 megjegyzés:

  1. hmmmm... ez nagyon jól hangzik, nekünk is marad ki rendszeresen kifli és már unjuk a mákos gubát, de ez nagyon jó ötlet!!!köszi :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...