2012. március 30.

Tojáskrémes bonbon

A történet úgy kezdődött, hogy kaptam karácsonyra ajándékba nagyon cuki bonbon-emberkés formát, azóta azt tervezgetem hogy milyen bonbon-emberkéket gyártsak. Itt a Húsvét, adódott hogy főzött tojáskrém, na és vendégvárónak is aranyos. Elkészíteni kétségkívül macerás, na de az elismerő megjegyzésekért - simán megéri! :) 
Legalább 60 %-os étcsoki kell hozzá: na én Tibi Különleges Étcsokoládét vettem, jobb híján, ez pont 60 %-os, a kisboltban nem volt semmi extrább. És - micsoda kellemes meglepetés - a Tibi tökéletesen bevált, gyönyörűen lehetett vele dolgozni, és szép fényesek lettek az emberkék. :)
Negatív side-effect: Csipi reggel-délben-este bonbon-emberkéért könyörög. :)


Hozzávalók:
10 dkg 60 %-os étcsokoládé
2 tojás sárgája
3 evőkanál porcukor
1 dl tejszín
vanília-aroma
2 evőkanál puha margarin
(egy pici ecset és egy szilikonos bonbon forma)



A csoki 2/3-át kockákra törve vízgőz fölött megolvasztjuk. A gőzről levéve beletördeljük a maradék csokit, és addig kevergetjük, míg az is felolvad, és szép fényes masszát kapunk. Kiskanállal a bonbonforma mélyedéseibe csurgatunk keveset a csokoládéból, és az ecsettel kikenjük a formák oldalait. Hűtőbe tesszük, míg meg nem szilárdul (nem olyan sok idő). Ha szükséges (nem tűnik elég vastagnak az első csoki-réteg), akkor ezt a műveletsort még egyszer megismételjük (én nem tettem - de kellett volna.) 
Közben elkészítjük a főzött tojáskrémet: a két tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Gőz fölött folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejszínt, és legalább 10 percig így kevergetjük, míg szép világos, krémes nem lesz. A tűzről levéve hozzáadunk egy kávéskanál vanília-aromát, majd a puha margarint, amivel együtt kézimixerrel szinte habosra (könnyed állagúra) keverjük a krémünket.  
A formákat megtöltjük a tojáskrémmel, ismét hűtjük valamennyit.
Végül a maradék csokoládéval lezárjuk a formákat (nekem kicsit újra kellett melegítenem, hogy megfelelő viszkozitású legyen), lapáttal vízszintesre simítjuk, és a formák közeiből valami apró célszerszámmal kitakarítjuk az olvadt csokit. (Ezen még van mit csiszolnom.)
2-3 óra a hűtőszekrényben, és meg is próbálkozhatunk a formákból történő kivarázsolással. Ha elég precízek voltunk, nem lesz gond. Hűtőben tároljuk.
Itt tudtok beszerezni bonbon készítéshez eszközöket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...