2012. február 11.

Butterscotch Brownies

Egyszer régen, a történelem előtti időkben volt egy nagyon kedves, angoltanárból barátnőmmé avanzsált ismerősöm, akivel sok időt töltöttem együtt, egyik kedvenc beszédtémánk a sütés volt. Így esett, hogy külföldi útjairól gyakran meglepett ottani szakácskönyvekkel vagy füzetkékkel. A kedvencem ezek közül az Elinor Klivans: Cookies c. könyv, egy amerikai desszerf chef könyve, angol nyelven. 
A Butterscotch Brownies klasszikus édesség az angolszász világban, de - mint minden brownie-nak - abszolút jogos a dominanciája, elronthatatlan, gyors, és fantasztikusan finom!!
Én nyáron szoktam szórni idénygyümölcsöket a tetejére (ami jól belesüpped aztán sütés közben a puha tésztába), most egy marék málnával turbóztam fel, de alapvetően a recept úgy tökéletes, ahogy van. (Zárójelben a szénhidrátcsökkentés módszerei! :))

Hozzávalók egy standard méretű tepsire kiszámolva:
230 g liszt (én szoktam teljes kiőrlésűt is vegyíteni bele)
fél zacskó sütőpor
200 g teavaj
1/3 teáskanál só
330 g barnacukor (a felét igény szerint ki lehet váltani valamilyen édesítővel vagy nyírfacukorral, pontosan kalkulálva a mennyiségeket)
1-2 teáskanál vanília-aroma
3 nagy tojás
100 g jó minőségű étcsokoládé (a Norbi-féle édesítőszerrel készül)

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kibéleljük sütőpapírral a tepsit. 
A lisztet, a sütőport és a sót összekeverjük.
A puha vajat a barna cukorral és a vaníliaaromával kézimixerrel kikeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és a lisztes keveréket is. A tésztát a tepsibe terítjük, a tetejére ráöntjük az olvasztott csokoládét, és egy késsel/villával végigfutunk rajta, márványos hatást elérve. 30-35 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, belül is átsült-e. A tepsiben hagyjuk kihűlni.


Butterscotch brownies with marble topping

175 g plain flour
1 teaspoon baking powder
1/4 teaspoon salt
150 g unsalted butter, softened
250 g light brown sugar
1 teaspoon vanilla essence
2 large eggs
85 g good-quality plain chocolate, melted

Makes 16 brownies.
Preheat the oven to 180 °C. Butter a 22 cm square cake tin, 5 cm deep. Sift the flour, baking powder and salt together. Set aside.
Using an electric mixer, cream the butter with the brown sugar and vanilla essence until smooth. Mix in the eggs, then the flour mixture. Spread the mixture in the prepared tin. 
Drizzle the melted chocolate over the top. Run a knife through the chocolate to create a marbled effect. Bake for 30-35 minutes or until a small skewer inserted into the centre comes out clean.
leave to cool in the tin. Cut into 16 brownies.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...