2011. január 22.

Gyümölcskenyér

Egy kis karácsonyi hangulat még így az új év elején... szerintem belefér. És még a mérleget sem kell előszedni. :) Finom puha!!

Hozzávalók:
3 tojás
5 tojásfehérje
1 pohár joghurt
1 pohár cukor
fél pohár olaj
2 pohár liszt (én 50 %-ban teljes kiőrlésűt használtam)
1 csomag sütőpor
2 marék dió (és/vagy mandula, fenyőmag, stb.)
2 marék aszalt gyümölcs (sárgabarack, szilva, vörösáfonya, arany mazsola, mazsola, illetve tetszés szerint bármi)
fél tábla apróra tördelt feketecsokoládé
fűszerek (én egy negyed zacskó mézeskalács fűszerkeveréket használtam, de lehet csak fahéjjal, szegfűszeggel vagy gyömbérrel is operálni)
A csokimázhoz 2 tábla fekete csokoládé és kevés olaj

A tojássárgáját alaposan elkeverjük a cukorral (kézi mixerrel legalább öt percig), hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. A tojásfehérjéket egy másik tálban habbá verjük, és fakanállal óvatosan elvegyitjük a tojássárgájás masszával. Hozzáöntjük a lisztet a belekevert sütőporral együtt, ráborítjuk az apróra vágott diót és aszalt gyümölcsöt, végül a fűszereket. Fakanállal összeforgatjuk. Sütőpapírral kibélelt formába öntjük, és bő háromnegyed óra alatt mérsékelt hőfokon (kb. 180 fok) megsütjük. Tűpróbával ellenőrízzük, mielőtt kivennénk a sütőből!
Ha sikeresen kiszedtük a formából (egy negyed órát követően), és kihűlt a gyümölcskenyerünk, a gőz fölött megolvasztott és kevés olajjal kikevert csokimasszával beborítjuk. Hűtőbe tesszük a máz megszilárdulásáig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...