2013. április 5.

Kávékrémes-fehércsokikrémes pite

Segítsüti! Itt a remek alkalom, hogy segítsetek a Magyar Gyermekmentő Alapítványnak összetört mentőautójuk helyrehozatalában. Nem kell mást tenni, mint ma (április 5.) délutántól figyelni a Segítsüti weboldalát, és licitálni a finomságokra, egészen hétfőn 16 óráig. 
Én egy kávés-fehércsokis pitével készültem. Valahogy gyerekkorom óta vonzódom a kávés dolgokhoz. Egészen korán kezdődött, amikor ujjongva fogadtam, ha a szüleim megengedték, hogy a kávéscsésze alján ottmaradt cukrot kikanalazzam. Később, tizenévesen még a tiltott gyümölcs zamatát hordozta egy-egy kapucsínó, amit délután a kollégiumban a csajokkal porból-vízből kavargattunk. Most, felnőttként minden napom egy finom kávéval indul, és képes vagyok egy ígéretes kávézó felkeresése köré komplett programot szervezni. A kávés édességekért is rajongok, ebben a pitében a kávé ízét a fehércsoki-krém ellensúlyozza. Összességében nagyon édes sütemény, egy kis szeletke is elegendő a boldogsághoz. És mi más dukálna mellé, mint egy finom KÁVÉ. :)


Hozzávalók a tésztához:
15 dkg finomliszt
7,5 dkg margarin
2,5 dkg zsír
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
Hozzávalók a kávékrémhez:
2 dl habtejszín 
10 dkg cukor
1 zacskó vaníliás cukor
1 csapott evőkanál instant kávépor
1 evőkanál porcukor
Hozzávalók a fehércsoki-krémhez:
2 dl habtejszín
2 dl tej
5 tojás sárgája
3,5 dkg cukor
2 tábla (180 g) fehér csokoládé 


Legjobb, ha a fehércsoki krémmel kezdünk. A tejszínt és a tejet egy lábasban feltesszük forrni. Egy másik lábasban a tojássárgákat összekeverjük a cukorral. Ha a tejszínes tej forrni kezd, levesszük a tűzről, és nagyon lassan, óvatosan, folyamatos keverés mellett a cukros tojássárgájához öntjük. Ezután visszatesszük az edényt a tűzre, és nagyon alacsony fokozaton, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. (Elég sok idő, türelem.) Ha túl magas a hőfok, kicsapódik a tojás, és kezdhetjük az egészet elölről. Közben egy tálban a fehércsokit kockákra tördeljük. Ha úgy érezzük, hogy a krém kezd sűrűsödni, lassan a fehércsokira öntjük, alaposan elkeverve. Ezután botmixerrel átturmixoljuk, de úgy, hogy levegőt ne vigyünk a krémbe (azaz ne mozgassuk fel-le a mixert). A krémet hűtőszekrénybe tesszük egy éjszakára.
Másnap megsütjük a tésztát. A lisztet és a porcukrot kimérjük, átszitáljuk, és egy tálba öntjük. Hozzáadva a kis darabokra vágott margarint és a zsírt, gyors mozdulatokkal szétmorzsoljuk. Végül a tojássárgájával tésztává gyúrjuk, ezt is gyorsan. Nem kell megijedni, nagyon lágy lesz a tészta. Egy fóliába téve fél órára hűtőbe tesszük. Addig előmelegítjük a sütőt. A tésztát egy kis méretű (22 cm átmérőjű) kivajazott tortaformába nyomkodjuk, lehet peremmel, vagy anélkül is. Én most perem nélkül csináltam. Egy villával néhány helyen megszurkáljuk, majd lefedjük alufóliával, öntünk rá babot vagy lencsét, és 180 fokon kb. fél órán át sütjük (amíg világosbarna nem lesz). A nehezéket 20 perc után levehetjük róla.
Amíg a tészta sül, elkészülhet a kávékrém. 2 dl tejszínt a cukorral és vaníliás cukorral feltesszük egy lábasban főni közepes hőfokon, és időnként megkeverve addig főzzük, amíg sűrű (és világosbarnás színű) nem lesz. (jó sok idő.... kitartás.) Ekkor hozzáadjuk finoman a 2 evőkanál vízben elkevert kávéport, és még kb. 5 percen át főzzük. Ekkor a tűzről levéve beleszitálunk egy evőkanál porcukrot és jól elkeverjük.
Amikor a tészta és a kávékrém is langyos, akkor a tésztát megkenjük a kávékrémmel, és hűtőbe tesszük. Ha kihűlt, akkor a fehércsoki krémet szép egyenletesen rásimítjuk, és a tetejét tetszés szerint díszítjük.

Akár mini-tortákat is készíthetünk!

2 megjegyzés:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...