2013. március 19.

Baconbe göngyölt kacsamájas sertésszűz tésztaköntösben

Erre mondta azt a lányom, mikor tálaltam, hogy "sült bukta"... nagyon vicces volt! :) A háromévesek mellett egész nap csak jegyzetelhetne az ember, olyan sok édes, furcsa, olykor mégis találó mondatot és szókapcsolatot alkotnak! És ebben az életkorban lehet remekül megfigyelni a magyar nyelvtan sajátosságait, és újból rácsodálkozni a rendhagyó formákra, ragozásokra, hiszen ezek a picik még automatikusan az általános szabályokat igyekeznek alkalmazni minden újonnan tanult szóra. Aztán persze megtanulják a helyes alakot, mindenesetre újraélni a nyelvünk evolúcióját miniben - nekem fantasztikus élmény! 
Később aztán persze a tartalmi elemek válnak meghatározóvá, és kezdődik az összefüggések vizsgálata, a "miért" korszak, miközben mi, édesanyák és édesapák boldogan és néha talán magunk is elgondolkozva asszisztáljuk csemetéink értelmének nyíladozását.
Lényeg a lényeg, a "sült bukta" isteni finom, próbáljátok ki.  


Hozzávalók:
1 adag leveles tészta (kb. 15 dkg-os egész darab)
1 sertésszűz
30 dkg kacsamáj
mustár
szeletelt bacon
só, sertéssült fűszerkeverék
1 tojás

A húst alaposan bedörzsöljük sóval, majd a sertéssült fűszerkeverékkel. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük. 
A sütőt előmelegítjük 170 fokra (Légkeverésen! Hagyományos alul-felül sütéssel 190 fok szükséges.), és kiolajozzuk egy jénai tál (tepsi) alját.
Kilisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk a leveles tésztát téglalap alakúra, a hosszabb oldala akkora legyen, mint a hús hossza. Egy ecset segítségével megkenjük mustárral, a bacon-szeleteket szépen sorban lefektetjük (lásd a képen), és ráhelyezzük keresztben a sertésszüzet. A tetejére ültetjük a megmosott máj-darabokat, majd bebugyoláljuk az egészet a bacon-be. (A hús alól kikandikáló rövidebb bacon-darabot a húsra simítjuk, majd a hosszabb darabot keresztben hajtjuk fel. A következő bacon-szelet rövidebb részét a keresztbe-hajtott bacon-re tesszük, a hosszabb részt ismét keresztben hajtjuk, és így tovább.) Legvégül a leveles tésztát hajtjuk át a göngyölt húson, úgy alakítva, hogy az illesztés alul legyen. Óvatosan a jénai tálba (vagy tepsibe) helyezzük, a tetejét megkenjük tojással, és néhány helyen megszurkáljuk. 
Alufóliával lefedve egy órán át sütjük, majd fedés nélkül még 20 percet. Én sült krumplival kínáltam, de párolt zöldségekkel, spárgával is el tudom képzelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...