2013. január 21.

Norvég almatorta

Elérkezett az év azon időszaka, amikor az egyetlen értelmes gyümölcs az alma. Persze, most már a "NAGY ÁRUDÖMPING" korszakában van banán, narancs és társaik, hogy a mélyhűtött gyümölcsök széles skáláját ne is említsük, de ez nem volt mindig így. Anno a kamrából elővarázsolt, kicsit ráncos és fénytelen öregapó-almák valóságos felüdülésnek számítottak a téli hónapok alatt, a maguk apró termetével és kisebb hibáikkal. Almából remek desszerteket lehet készíteni, kompótnak sem utolsó, és persze én most bébi-etetésre is nagyipari mennyiségeket használok. :)
Ez az almatorta egy igazán egyszerű, kevert tésztás sütemény, tejeskávé vagy tea mellé langyosan mennyei. Ínyencek vaníliafagyival vagy vanília-mártással turbózhatják az élményt. :)


Hozzávalók:
125 g cukor
1 csomag vaníliás cukor
125 g vaj
1 citrom reszelt héja
2 tojás
125 g liszt
fél csomag sütőpor
2 alma, meghámozva és cikkekre vágva
A tetejére:
kb. 3 evőkanál fahéjas kristálycukor

Egy kisebb (20-22 cm átmérőjű) tortaforma aljába sütőpapírt szabunk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeverésen 160 fok).
A cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat habosra kikeverjük. Belereszeljük a citrom héját, és egyesével a tojásokat is hozzáadjuk. Végül hozzákeverjük a sütőporos lisztet. A tortaformába simítjuk a masszát. A tetejébe "élükkel" lefelé almacikkelyeket rakunk körbe, és megszórjuk a fahéjas cukorral.
Nem figyeltem az órát, olyan 40 percig sülhetett talán, mindenesetre tűpróba!!..


2 megjegyzés:

  1. El tudom képzelni, hogy tényleg milyen finom! Nálunk is mindig van itthon alma, a kertből is nyárról és a boltból is a változatosság kedvéért, mert 8 hónapos Picifiam szintén Nagyfogyasztó! ;-)

    VálaszTörlés
  2. Akkor egyidősek a kisfiaink! :)
    Sütöttem egy másik ilyen almásat is a napokban, de ez finomabb, ha lehet ilyen különbségeket tenni. :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...