2012. szeptember 26.

Fahéjas kalács

Ami a kalács-sütést illeti, a helyzet kétségbeejtő. De nem reménytelen. :)
Hogy értsétek: már rettenetesen ráéheztünk a hétvégi kalácsozásra. Ahogy a vajat rákened, az a puhaság, az az íz... tudjátok. Azonban mint már említettem, nehezített terepen dolgozom, egy kicsi meg egy pici... Nem éppen kalácsbarát felállás. Dagasztani, gyúrni, keleszteni, gyúrni, sodorni, tekerni, keleszteni, kenni, sütni, mindezt időre... hjajj. De győztek az emlékek, és az ízlelőbimbók. És LETT kalács hétvégére. Meg közben pár új ősz hajszálam is, de ezt hagyjuk. :) Lényeg, hogy ezt is próbáljátok ki, ezúttal sem okoz csalódást Limara receptje.



Hozzávalók:
2 dkg élesztő
1 dl langyos tej
1 evőkanál cukor
30 dkg finomliszt
30 dkg süteményliszt (Nagyi Titka)
csipet só 
2 dl langyos tej
1 tojás
1 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj
Hozzávalók a töltelékhez:
1 zacskó őrölt fahéj
8 dkg olvasztott vaj
porcukor
Kenni egy tojás

A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük, közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és rászórjuk a cukrot. Várunk, amíg habosra felfut az élesztő. Ezt követően az olvasztott vaj kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és a kézimixer dagasztókarjával kb. 10 percen át dagasztjuk. Végül hozzáöntjük apránként a vajat is, és még 10 percig dagasztjuk, amíg össze nem áll a tészta. Meleg helyen kb. 3/4 órán át kelesztjük, egy konyharuhával lefedve. 


 A megkelt kalácstésztát három részre osztjuk, a részeket egyenként kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk egyenletesen fahéjjal, rászitálunk egy réteg porcukrot, és feltekerjük őket, mint a beiglit. A három feltekert rudat pedig megfonjuk, és sütőpapírral bélelt kalácssütő edénybe helyezzük (nekem ez jobb híján egy jénai). Addig kelesztjük, amíg szép nagy duci kalácsot nem kapunk (nem szabad túl-keleszteni sem!). Megkenjük egy felvert tojással, és 170 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 3/4 órán át sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...