2011. október 18.

Hagymával töltött grillcsirke

Nagyon szégyellem magam, amiért már több, mint egy hónapja szigorúan magamnak tartom meg a jobbnál jobb recepteket, de mentségemre szóljon, hogy a bölcsibe szoktatás - munkábaállás kombó nem egyszerűsítette meg a dolgomat. Ráadásul - véletlenül - kiderült, hogy inzulin-rezisztenciám van, így a nagy sütizéseknek lőttek. Most tapasztalgatom a "diabetikus" édességek elkészítésének trükkjeit, hát nem egyszerű. Az édesítőszer az nem cukor, na. Ez az igazság. Én innentől már egy piskótatészta is bonyolulttá válik (ti. "keverd a tojássárgát a cukorral habosra..." ha-ha. na persze.). De már beszereztem Norbi bácsitól minden alapanyagot, jó úton haladok. :)
Most egy vacsora-receptet hoztam, így NAGY VISSZATÉRÉS gyanánt, ami minden szempontból eleget tesz az általam perferált követelményeknek: egyszerű, nagyon finom, nincs sok mosatlan. Jól hangzik?

Hozzávalók:
egy kis csirke (kb. 1 kg) belső részek nélkül
sok-sok hagyma (mindenféle, fokhagyma, lila, fehér, vagy akár vöröshagyma) 
4 nagy alma
4 szem krumpli
pici fehérbor
grill csirke fűszerkeverék

A csirkénket bedörzsöljük sóval, a bőre alatt is, belül is, mindenhol, ahol csak elérjük. Ugyanígy járunk el a fűszerkeverékkel is. A fokhagyma gerezdeket hosszában tüskékre vágjuk, és jó sok helyen a husiba szúrjuk (kés hegyével csinálhatunk neki lyukat). Amíg a pipi kicsit áll így befűszerezve, előmelegítjük a sütőt kb. 200 fokra (légkeverés). A hagymákat megpucoljuk, negyedeljük. Az almákat megmossuk, cikkekre vágjuk. A krumplit meghámozzuk, és negyedeljük-nyolcadoljuk, mérettől függően.
A csirke belsejét jól kitömjük hagyma-negyedekkel, néhány fokhagyma-gerezddel, és pár cikk almával, majd a lábait összekötözzük, vagy a bőrébe dugva összeakasztjuk. A maradék hagyma, alma, és krumpli darabokat a csirke köré helyezzük az előre beolajozott tepsiben. Pici fűszerkeveréket hintünk a köretre is, és kevés bort öntünk alá. Alufóliával lefedjük, és egy órára a sütőbe tesszük. Az egy óra elteltével leszedjük a borítást (előtte egy villával ellenőrizzük le, hogy kellően puha-e a husi), felső pirításra átállítjuk a sütőt, és bő 20 perc alatt szép barnára sütjük. A belülről a húst átható hagyma aromája valami fenséges, a sült hagyma isteni ízéről nem is beszélve. Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...