2014. január 8.

Sós-édes mogyoróvajas keksz

Az idén három féle aprósüteményt készítettem ajándékba karácsonykor: ezt a sós-édes mogyoróvajas kekszet, Mautner Zsófitól (chiliesvanilia.blogspot.com), ami a férjem kedvencévé vált, aztán egy csokis-áfonyás karácsonyi kekszet, Doctor Peppertől (www.csakapuffin.hu), ami mindenki más kedvencévé vált, és habkarikákat-habcsókokat, amik - nagyképűen kijelenthetem - tökéletesre sikerültek. :)
Ez a mogyoróvajas keksz nagyon különleges, mert a masszív édes és sós íz keveredik benne olyan harmonikusan, hogy alig lehet abbahagyni a falatozását. Mindazonáltal igen kalóriadús, már ha ez karácsonykor számít :). A recepten nem változtattam semmit. Úgy jó, ahogy van.  




Hozzávalók:
25 dkg puha vaj
20 dkg nádcukor
20 dkg darabos mogyoróvaj
2 tojás
25 dkg liszt
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
15 dkg pörkölt, sótlan földimogyoró
durvaszemű só

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A vajat, a nádcukrot és a mogyoróvajat kézimixerrel összekeverjük és hozzáadjuk a két tojást. Apránként beledolgozzuk a sóval és szódabikarbónával összevegyített lisztet, majd a 15 dkg mogyorót. A masszából nedves kézzel golyókat formázunk, és sütőpapírral fedett sütőlemezre tesszük őket pár centi távolságra. A golyókat (szintén nedves kézzel) lelapogatjuk kis korongokká, és megsózzuk durva szemű sóval. 16-17 perc alatt megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...