2012. június 14.

Anyukám spenótos túrógombóca

A Facebook-on kértétek a spenótos túrógombóc receptjét; íme.
Anyukám verziója, érdemes kipróbálni, zseniális.


Az eredeti receptben 1kg spenót és 250 gramm túró van, liszt és 2 tojás, só.
Ez az idők folyamán az én konyhámban a következőképpen módosult.
1/2 kg spenőt és 1/2kg túró.
A spenótot szokásos módon előkészítem: Forró vízben pár percig megfuttatom jól leszűröm. Esetleg le is turmixolom.
Vajon 2-3 gerezd fokhagymát megpárolok, (ez ízlés dolga, ki mennyire bírja a fokhagymát) hozzáteszem a spenótot, és forgatom rajta pár percig. Aztán hagyom kicsit kihűlni.
Addig a túróhoz lehet tenni sót, 2-3 ek búzadarát (szerintem jobb, mint a csak liszt), 2-3 tojást. Ez mindig a túrótól is függ, mennyire kemény, vagy vizes.
Ez állhat 15-30 percet, addig a spenót is kihűl. Majd összekeverem őket, ekkor lehet még sóval, vagy fokhagymával, szerecsendióval ízesíteni. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatom. Ha az állaga megkívánja, ilyenkor szoktam egy kevés (1-2 evőkanál) lisztet még hozzákeverni a masszához.
Amikor a vízben feljönnek a gombócok a felszínre, lehet jól lecsepegtetve forró vajra kiszedni, reszelt sajttal megszórni, sós/fokhagymás tejföllel meglocsolni.
A recept szerint ez csak frissen jó. Állíthatom, hogy ez nem igaz! Még másnap is kelendő " hűtős-hidegen" is!!
Ezt köretként is el lehet készíteni, de főételnek is kiváló.
Szoktam rá néha zsemlemorzsát pirítani, természetesen ezt is sósan.
Akkor jó, ha nincs "liszt íze", a fokhagyma, spenót átérzik rajta.
A várakozási időt leszámítva alapjában véve hamar elkészül.

1 megjegyzés:

  1. A túrógombóc a kedvencem, de spenótosan még nem ettem. Érdekes. lehet, hogy ki kellene próbálni?

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...