2011. június 17.

Karalábéfőzelék húsgombóccal

Életünk során megszámlálhatalanul sok ajádékot kapunk: évente egy szülinap + névnap + karácsony a minimum, szorozva a családtagok és barátok számával = rengeteg. Aztán ott vannak még a ballagások, diplomaosztók, esküvők: újabb alkalmak az ajándékozásra. Ez utóbbiakra kapott meglepetéseket igyekszünk is memorizálni: keresztszülőktől ezt kaptam, nagyszülőktől azt, és így tovább. Bevallom őszintén, én nem vagyok túl profi ezen összefüggések fejben tartásában. Életem legmeghatóbb ajándékát sem tudom már, hogy milyen alkalomra kaptam, annyi bizonyos, hogy anyukám volt az ajándékozó. És hogy mi ez?... Egy mini-szakácskönyv, "Az én konyhám", telis tele üres lapokkal. Azaz mégsem tele: anya beleírt jónéhány receptet a saját jól beváltjai közül. Ezért is olyan értékes ez számomra. Most következzen egy közülük, szigorúan ragaszkodva az eredetihez. Mert így PONT JÓ.
Az étel minősítése címszó mögött az áll: "Igazi tavaszi étel."

Hozzávalók a főzelékhez:
4-5 tavaszi karalábé
2 húsleveskocka
2 dl tejföl vagy tejszín
esetleg még só, bors
1,5 l víz
2-3 evőkanál liszt
1 csokor petrezselyem
Hozzávalók a gombóchoz:
60-70 dkg sertéslapocka darálva
8-10 dkg rizs
1 kis fej hagyma
1 tojás
2 teáskanál só
1 mokkáskanál bors
csipetnyi paprika
esetleg petrezselyem
1 evőkanál liszt


A vízet a húsleveskockákkal feltesszük főni. A karalábét lereszeljük, beletesszük a fővő vízba.
Elkészítjük a húsgombócokat. A darált húshoz hozzáadjuk a megmosott rizst, 1 tojást, apróra vágott hagymát, petrezselymet, fűszert, és jól kidolgozzuk. Liszttel megszórva gombócokat formácunk vizes kézzel, és beletesszükk a fővő főzelékbe. Együtt mérsékelt tűzön kb. 50 percig főzzük. Megízleljük, ha kell, még megsózzuk. Habarást készítünk 3 evőkanál lisztből és tejszínből vagy tejfölből, hozzáadjuk, és csak pár percig még egyszer kiforraljuk.
Kiegészítés: a csokor petrezselymet összkötve a karalábéval együtt tesszük a vízbe, tálalás előtt kipecázzuk. Ha van egy évesnél fiatalabb kisbabánk, akkor a habarás előtt vegyünk ki a főzelékből, tegyünk hozzá a húsgombócból, és turmixoljuk össze. Ebben az esetben a plusz fűszerezéssel várjunk a főzés végéig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...