2011. február 7.

Túrós alagút

A férjem csak annyit kérdezett: "Miért tetted ezt velem?..."
És vágott egy újabb szeletet...

Hozzávalók a tésztájához:
30 dkg liszt
2 evőkanál porcukor
1 tojássárgája
1 evőkanál kakaópor
15 dkg vaj
egy késhegynyi szódabikarbóna
fél dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:
fél kg túró
4 tojássárgája
3 evőkanál búzadara
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliáscukor
1 kávéskanál vaníliaaroma
1 marék aranymazsola
1 marék aszalt vörösáfonya
1 marék kandírozott citrushéj keverék
pici sütőrum
4 tojásfehérje kemény habbá verve

Hozzávalók a mázhoz:
10 dkg fehér csokoládé
5 dkg vaj

A szódabikarbónát elkeverjük a szobahőmérsékletű tejben. Hozzáöntjük a többi hozzávalót, és kézi mixerrel összekeverjük. Könnyen gyúrható, lágy tésztát kapunk. Kibéleljük a sütőformát sütőpapírral, és a kinyújtott tésztát belesimítom úgy, hogy túllógjon a szélein.
A töltelékhez pici forró rumba áztatom a szárított gyümölcsöket annyi ideig, amíg a többi hozzávalót a tojárfehérje kivételével kézi mixerrel összevegyítem. Hozzáborítom a kinyomkodott aszalt gyümölcsöket és a kemény habbá vert tojásfehérjét, és fakanállal óvatosan összekeverem. Az így elkészített tölteléket a formába töltöm, a lelógó tészta-részeket pedig ráhajtom úgy, hogy befedje a tetejét. Előmelegített sütőben 180 fokon 50-60 percig sütöm. A formában hűtöm, majd kiborítom.
A fehér csokoládét és a vajat egy lábasban összeolvasztom, és a sütemény tetejére kenem.

Gyorsan összeállítható, finom. Érdemes kipróbálni! Az ötlet a Gasztrotippről van. Hűtőben tároljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...