Nem akarok senkit riogatni, de vészesen közelednek a hideg, sötét téli esték és reggelek... Ha valami kimozdíthatja az embert ilyenkor a letargikus egykedvűségből - a tejszínhabos kakaón kívül, persze -, az egy fenomenális kalács. És higgyétek el, nem kell ahhoz péknek lenni, hogy sikerüljön. Hajrá!
Hozzávalók:
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 dl langyos tej
40 dkg finomliszt
20 dkg rétesliszt
2 dl langyos tej
0,8 dl olivaolaj
2 evőkanál cukor
1 tojás
1 tojás sárgája
A töltelékhez: 5 dkg olvasztott vaj, 1 tasak vaníliás cukor, 2 teáskanál vanília aroma
A kenéshez: 1 tojás
A kétféle lisztet egy tálban összekeverjük,
közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a langyos tejet, belemorzsoljuk
az élesztőt és rászórjuk a cukrot. Várunk, amíg habosra felfut az
élesztő. Ezt követően az olaj kivételével hozzáadjuk a többi
hozzávalót, és a kézimixer dagasztókarjával kb. 10 percen át dagasztjuk.
Végül hozzáöntjük apránként az olajat is, és még 10 percig dagasztjuk,
amíg össze nem áll a tészta. Meleg helyen kb. 3/4 órán át kelesztjük,
egy konyharuhával lefedve.
A megkelt kalácstésztát három részre
osztjuk, a részeket egyenként kinyújtjuk, megkenjük a vaníliás olvasztott vajjal, és
feltekerjük őket, mint a beiglit. A három feltekert rudat pedig
megfonjuk, és sütőpapírral bélelt kalácssütő edénybe helyezzük (nekem ez
jobb híján egy jénai), a maradék vaníliás vajat a résekbe csorgatjuk. Addig kelesztjük, amíg szép nagy duci kalácsot
nem kapunk (nem szabad túl-keleszteni sem!). Megkenjük egy felvert
tojással, és 160 fokra (légkeverés) előmelegített sütőben 50 percen át
sütjük.
Nagyon szép kalács, szinte érzem a finom vaníliás illatát... :)
VálaszTörlés