A Facebook-on kértétek a spenótos túrógombóc receptjét; íme.
Anyukám verziója, érdemes kipróbálni, zseniális.
Az eredeti receptben 1kg spenót és 250 gramm túró van, liszt és 2 tojás, só.
Ez az idők folyamán az én konyhámban a következőképpen módosult.
1/2 kg spenőt és 1/2kg túró.
A spenótot szokásos módon előkészítem: Forró vízben pár percig megfuttatom jól leszűröm. Esetleg le is turmixolom.
Vajon
2-3 gerezd fokhagymát megpárolok, (ez ízlés dolga, ki mennyire bírja a
fokhagymát) hozzáteszem a spenótot, és forgatom rajta pár percig. Aztán
hagyom kicsit kihűlni.
Addig a túróhoz lehet tenni sót, 2-3 ek búzadarát (szerintem jobb,
mint a csak liszt), 2-3 tojást. Ez mindig a túrótól is függ, mennyire
kemény, vagy vizes.
Ez állhat 15-30 percet, addig a spenót is
kihűl. Majd összekeverem őket, ekkor lehet még sóval, vagy fokhagymával,
szerecsendióval ízesíteni. Evőkanállal forró sós vízbe szaggatom. Ha az
állaga megkívánja, ilyenkor szoktam egy kevés (1-2 evőkanál) lisztet még
hozzákeverni a masszához.
Amikor a vízben feljönnek a gombócok a felszínre, lehet jól
lecsepegtetve forró vajra kiszedni, reszelt sajttal megszórni,
sós/fokhagymás tejföllel meglocsolni.
A recept szerint ez csak frissen jó. Állíthatom, hogy ez nem igaz! Még másnap is kelendő " hűtős-hidegen" is!!
Ezt köretként is el lehet készíteni, de főételnek is kiváló.
Szoktam rá néha zsemlemorzsát pirítani, természetesen ezt is sósan.
Akkor jó, ha nincs "liszt íze", a fokhagyma, spenót átérzik rajta.
A várakozási időt leszámítva alapjában véve hamar elkészül.
A túrógombóc a kedvencem, de spenótosan még nem ettem. Érdekes. lehet, hogy ki kellene próbálni?
VálaszTörlés