2013. szeptember 20.

Nutellás cupcake

Említettem már, hogy marcipánt formázni legkreatívabban a gyerek gyurma-készletével lehet? De tényleg. És milyen nagyszerű, hogy egy szimpla muffin-alapreceptből (persze ez egy jól működő, díjnyertes alaprecept, a SUGAR! cukrászat tulajdonosától) kevés nutellával és némi marcipánnal reprezentatív desszerteket készíthetünk. Használtam még dekor-gyöngyöket, és cukor-tollat is.
A muffin receptje a sajtkrémes cupcake esetében használt alaprecept. A különbség mindössze annyi, hogy amikor a tésztát a kapszlikba kanalazzuk,  közepébe nutellát teszünk. Amikor kisültek és kihűltek a muffinok, a tetejüket nutellával kenjük meg, hogy tapadjon rá a marcipán. Kevés is elegendő!


Hozzávalók a muffinokhoz (12 db):
360 gramm natúr joghurt
1 tojás
65 ml napraforgóolaj
1 zacskó vaníliás cukor
345 gramm liszt
200 gramm cukor
fél zacskó sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
csipet só
Egyéb hozzávalók:
nutella, marcipán, dekor-elemek
Egy tálban kézi habverővel összekeverjük a joghurtot, a tojást, az olajat és a vaníliás cukrot.
Egy másik tálban a többi hozzávalót. A két tálat végül összeöntjük és összevegyítjük. A muffintepsi mélyedéseibe tett papírkapszlikba elosztjuk a tészta felét. Kiskanállal nutellát adagolunk a közepébe, majd a maradék tésztát és elosztjuk. 180 fokon 25 percig sütjük (tűpróba). 
Ha kihűltek a muffinok, a tetejét nutellával megkenve "ragasztjuk" rá a marcipán díszítéseket.

2013. szeptember 17.

Citromos túrós piskótakerecs

Citromos desszert - savanyú édesség...Éppen csak annyira ellentmondásos ez, mint olyan sok minden más az életben. Ami első pillantásra elképzelhetetlennek tűnik együtt. 
Súlyos gyermekbetegségek - senki nem akar egy gyereket betegnek, olykor gyógyíthatatlan betegnek tudni, nem igaz?. Szeptember a gyermekrák hónapja. Olvassátok ti is ezt a fájdalmasan szép blogot: Rockstar Ronan. És ma indult a Segítsüti őszi akciója, a Magyar Rett Szindrómás gyerekekért. Licitáljatok, fantasztikus sütemények vannak fenn!
Ami ezt a piskótatekercset illeti, működik. Süssétek. Egyétek.


Hozzávalók a piskótához:
5 tojás
5 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
25 dkg túró
kb. 3 dl tejszín
1 citrom
cukor (2-5 evőkanál) vagy édesítőszer

Előmelegítjük sütőt 170 fokra, és egy sütőlapra sütőpapírt helyezünk.
A tojások sárgáját a cukorral fehérre kikeverjük. Egy másik tálban a tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. A fehérjehabot a sárgájás-cukros keverékre borítjuk, és meghintjük a liszttel. Egy fakanállal óvatosan összeforgatjuk, amíg egynemű masszát nem kapunk. A sütőlemezre simítjuk, és 20 perc alatt megsütjük. 
A túrót a citrom lereszelt héjával és (leszűrt) kifacsart levével nagyon alaposan kikeverjük. Én felvertem 4 dl tejszínből tejszínhabot, és addig adagoltam a túróhoz, amíg könnyed, de még nem folyós nem lett. Ehhez kb. a felvert hab 3/4-e kellett. A tejszínhabot is cukorral vertem fel (2 evőkanál), és a túróba is ment kb. még egyszer annyi cukor, így még megmaradt a kellemesen savanyú, citromos íz. De persze az édesítés ízlés dolga.
Ha megsült a piskótánk, kb. 15 percig a sütőben hagyjuk kicsit megbillentett sütőajtó mellett. Utána nedves konyharuhára borítjuk, és óvatosan feltekerjük. Így, konyharuhába burkolva, feltekerve hagyjuk pár percig, majd kitekerjük, egyenletesen megkenjük a citromos túrókrémmel, és könnyedén feltekerjük. A tetejét is megkenjük, és csokireszelékkel, vagy valamilyen szórócukorral díszítjük.
 
Ha kétszer ennyi tejszínhabba rakunk egy zacskó zselatin fixet, és megduplázzuk a töltelék hozzávalóit, illetve 8 tojásból piskótát sütünk tortaformában, akkor citromos túrótortánk lesz. ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...